Školy jdou na výuku počtů špatně. „Kdyby se učily hrou, budou děti bavit,“ tvrdí matematik Karel Janeček

8. leden 2021

Ve škole bývá obávaným předmětem. „Matematika je o logice, přemýšlení, tvořivosti a intuici,“ ujišťuje v Blízkých setkáních matematik Karel Janeček.

„V žádném případě není o vzorečcích. Samozřejmě, že když člověk něco dělá, tak se je naučí přirozeným způsobem, ale učit se je nazpaměť je extrémně hloupé. To, jak se matematika učí ve většině škol je obrovská chyba a to, že ji lidé nemají rádi, vyplývá právě z toho, že se učí špatným způsobem. Jsem přesvědčený, že kdyby se matematika učila hrou, tak bude bavit většinu dětí,“ myslí si Karel Janeček.

„Pro mě je matematika hluboká filozofie a říkám, že je to živá kostra našeho vesmíru. Je to jedna z jeho esencí. V matematice je schované i umění.“

Zbavme se strachu

Na současnou dobu poznamenanou strachem z koronaviru má matematik jasný názor.

„Žijme naplno. Nemůžeme dělat nic lepšího. Stejně všichni jednou umřeme a je lepší krátký život ve cti, než dlouhý život v hanbě. To je islandské přísloví, které se mi extrémně líbí. Strach způsobuje to, že se stane to, čeho se bojíme. Pokud se budeme bát, bude ta pravděpodobnost větší,“ uzavírá Karel Janeček.

Jak je to s jeho údajným mnohoženstvím? Je kombinace čísel 2112 magická? Je proto i datum 21.12 výjimečné? Věří v demokracii? Co soudí o volebním systému?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související