Skládat šunku jsem se učila na látce z tepláků, vzpomíná lahůdkářka Jindřiška Šindelářová
S chlebíčky a koláčky dorazila do studia Dvojky zakladatelka lahůdkářství Jindřiška Šindelářová. Jak prozradila, šunkový chlebíček je pořád králem. Pořad Blízká setkání můžete poslouchat na webu nebo v aplikaci mujRozhlas a jestli se vám líbí, můžete pro něj hlasovat právě teď v anketě Podcast roku.
Jak se stala lahůdkovou královnou? „Pracovala jsem na Hlavním nádrží v jídelních a lůžkových vozech. Když mi bylo 30 let, zamilovala jsem se ve Francii do baget. V Praze se objevily v roce 1988. Pak jsem si udělala živnostenský list, bagety jsme plnily v bytě u kamarádky, koupila jsem si vozíček pro uklízečky, na to dala desku a prodávala bagety od rána do noci,“ vzpomíná.
Pracovní tempo si vybralo svou daň
Dnes má Jindřiška Šindelářová v Praze téměř dvacítku prodejen. Pracovní tempo si vybralo svou daň. „Byla jsem v práci 14 až 16 hodin. Měla jsem únavový syndrom, později syndrom vyhoření. Před třemi lety jsem to dovedla k infarktu, kdy mě museli oživovat. Firmu jsem předala synovi. Dává si pozor, kromě práce zajde i do posilovny, jde si zaběhat.“
Nelituje toho, že žila tolik prací? „Já byla v práci pořád, bavilo mě to, ale neměla jsem čas na vnučky. Díky podnikání jsem nabyla i zdravé sebevědomí. Víte, jak jsem se učila skládat šunku na chlebíček? Vystřihla jsem látku z tepláků a trénovala,“ směje se dnes.
Jaký je správný bramborový salát? Který chlebíček je její nejoblíbenější?
Související
-
Chlebíček: Je to česká klasika
Asi se nenajde nikdo, kdo by je neměl rád. Co k nim řekne držitel michelinských hvězdiček? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Na svého dvouletého syna jsem pyšný. Jednou z něj bude kuchař, tvrdí šéfkuchař Ondřej Slanina
Má dva syny a mladší Honzík s ním vaří už teď. „Mám z toho obrovskou radost,“ přiznává host Terezy Kostkové v Blízkých setkáních.
-
Šéfkuchař Sapík: Smažený sýr, hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady
„Každá surovina má svou chuť. Když chci rybu, tak budu jíst rybu a nebudu to ničím přetloukat,“ přibližuje v Blízkých setkáních svoje názory na vaření vyhlášený kuchař.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.