Shakespearovy slovní hříčky jsou dobové a dnes nám nic neřeknou, myslí si herec Filip Březina

27. červen 2024

Marná lásky snaha. Hra měla včera premiéru na Shakespearovských slavnostech a hercova únava den poté byla pochopitelná. „Prostor na zkoušení vzniká hlavně v noci,“ vysvětluje. Kam by vzal na túru moderátorku Terezu Kostkovou? Jak nese rodina vzájemné odloučení? Bez čeho vyrůstal? Jaké má o sobě pochybnosti? Co mu z profesního hlediska dal seriál Smysl pro tumor? A proč má rád sport?

„Člověk chodí spát ve čtyři ráno. A pokud má nějaký program, tak spí třeba jen tři hodiny. Jsem z toho rozhozený. Ale hrozně jsem si to užil a bavilo mě to. Je to pro mě úplně první hraní na letní scéně,“ doplňuje Filip Březina.

Filip Březina

Oslovuje dnes Shakespeare publikum? „Je tam strašná spousta slovních hříček, které jsou dobové a dnes nám už nic neřeknou. Vlastně nejsou vtipné a nedávají smysl. Je potřeba to vyškrtat a nahradit něčím aktuálním. Když se toho zbavíte, vznikne to, co publikum včera vidělo.“

„Já si z textu odnáším, že sliby, které dáváme sami sobě, jsou marné. Nedávám si kvůli tomu novoroční předsevzetí. A pak - je tam láska, která je asi nejdůležitější ze všeho,“ uzavírá Filip Březina v Radiocafé Vinohradská 12.

Filip Březina
autoři: Tereza Kostková , eh

Související