Setkání s Japonskem pro mě bylo rozhodující. Ale žít bych tam nemohl, přiznává japanolog Martin Vačkář

28. březen 2022

S Japonskem v srdci: Dobrodružné setkání s duchem Japonska. To je nová kniha japanologa a sinologa Martina Vačkáře. „Lidé se mě pořád ptali, jaké je Japonsko, a já, než abych o tom poučeně přednášel, jsem se rozhodl napsat knihu.“ V rozhovoru s Terezou Kostkovou posluchače přenáší do konce 60. let minulého století. Přibližuje zemi milých lidí se zcela odlišnou mentalitou a zkušenostmi. A také přiznává, proč by v Japonsku, navzdory své lásce k němu, žít nemohl.

„S Japonskem jsem se setkal díky tomu, že se moje maminka učila japonsky a chodili k nám první japonští studenti. Povídali jsme si lámanou češtinou a já věděl, že jsou to báječní čistí lidé. U nás byla tehdy jiná atmosféra a já měl pocit, že z Japonska skutečně přicházelo slunce.“

„Srdce mi sice buší pro Japonsko, ale žít bych tam nemohl. A to asi díky velkému řádu, který omezuje fantazii a odvahu improvizovat. Člověk se tam pak může cítit staženě,“ připouští Martin Vačkář v Blízkých setkáních.

Proč je tam důležitý řád

„Řád je tam ale důležitý, protože jich je tam moc. Museli se naučit soužít. Oni odmalička učí děti, aby byly ohleduplné, neroztahovaly se a nezasahovaly do života druhých. To mají v krvi a ve výchově.

„Nemají filozofii, jakou máme my. Svět křesťanské kultury tam není. Mají své náboženství, které není agresivní, je přívětivé a tolerantní. Také si nesmírně váží hostů a přátel, se kterými se stýkají. Je tam i absolutní bezpečno, nekrade se, nefixluje. Není tam špína, ani venku. Když vám spadne zmrzlina na chodník, můžete si ji nabrat zase zpátky.“

Čím začal jeho zájem o Japonsko? Co v něm setkání se s exotickou zemí zanechalo? Jací jsou Japonci lidé?

autoři: Tereza Kostková , Hok
Spustit audio

Související