Japonsko se do Věry Čáslavské zamilovalo, říká japanolog Martin Vačkář

7. srpen 2018

Pochází z hudebnické rodiny, sám ale propadl jazykům. I v tom, že nakonec skončil u japanistiky, ale hrály roli geny. Díky vztahům s Japonskem se navíc seznámil s velmi zajímavými lidmi a taktéž obdržel Řád vycházejícího slunce se zlatými a stříbrnými paprsky.

„Dost to se mnou zacloumalo. Takové řády se v Japonsku neudílejí jen tak, je to dlouhý proces. Cítil jsem, že dostávám něco vzácného a hodně mě to potěšilo. K řádu je přiložen ještě malý odznáček, který se dá přidat na klopu. A podle toho každý Japonec pozná, že jsem nositelem řádu,“ říká japanolog a překladatel Martin Vačkář.

Podobný řád kdysi dostala i slavná Věra Čáslavská, se kterou se Vačkář později seznámil. Gymnastka se mimo jiné do srdcí Japonců zapsala na olympiádě v Tokiu v roce 1964. „Zamilovala se do Japonska a zároveň pro Japonce byla tím nejhezčím symbolem Evropy a Československa. Když jsem tam později přijel, tak při slově ‚Czechoslovakia‘ na mě každý hned spustil jméno Věra Čáslavská. Musel jsem jí za to později poděkovat.“

Martin Vačkář a Vladimír Kroc
autoři: Vladimír Kroc , jra
Spustit audio