Scenárista Petr Kolečko: Na umění je nejkrásnější plýtvání časem, financemi a talentem

22. srpen 2024

Kouzlo derby. To je jeho nová komedie nejen o fotbale. „Je o pozici vášně v životě člověka. Do jaké míry se bez ní žít dá a nedá. V něčem je to romantická komedie,“ přibližuje snímek. V čem vidí kouzlo práce pro rozhlas? Musel někdy dělat velké kompromisy? Které herce a herečky uvidíme ve filmu Kouzlo derby? Připadá mu herectví jako jednoduchá profese? Proč sní o tom, že by na konci života dělal dramaturga ve Španělsku? A bude další seriál Most?

„Ten film je o tom, do jaké míry nám naše vášeň pomáhá nebo brání být šťastnými. Když člověka ovládne velká vášeň nebo i fanatismus, brání mu, aby byl šťastný,“ popisuje Petr Kolečko. Je tam víc příběhů, které jsou propletené tím, že postavy jsou ve stejném okamžiku na stadionu. 

Petr Kolečko

Snímek režírovat neměl, ale nakonec to dopadlo jinak. „Režíroval jsem to pak společně s Vladimírem Skórkou. Když občas režíruju, napadne mě, že při prostojích se dá přemýšlet o různých blbostech. A když vidím, jak tam štáb maká a spolu s komparsem čeká, až tam nějaký slavný herec řekne úplnou blbost, je to skvělý pocit.

Vždycky se říkalo, že na umění je nejkrásnější plýtvání časem, financemi a talentem. Je to nádherné,“ usmívá se Petr Kolečko v Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související