S vůní tradice: Příběh kapra
Kapr hraje hlavní roli na štědrovečerní tabuli. Ale neměl by jen v prosinci, protože ryba rovná se zdraví. Jaké vitamíny obsahuje? Jaká je historie kapra v naší kuchyni a na kolik způsobů se dá připravit? V jakých vodách se tato ryba cítí nejlépe?
Související
-
Kapr: Jak jej připravit, aby na talíři bylo minimum kostí?
Vánoce bez kapra? Pro mnohé rodiny nepředstavitelné! Jaký je jeho původ? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Kapra s povidly a perníkem vytlačil ten smažený. Za tradicí štědrovečerního menu
Bramborový salát, kapr, rybí polévka a cukroví, to je vánoční tradice, říká kuchař a cukrář Jiří Šedivý. Na Moravě se dodržuje podstatně více než v Čechách.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.