Římský císař Caligula aneb Padesát odstínů šílenství

Vládl necelé čtyři roky, přesto v historii zanechal nesmazatelnou stopu. Vysloužil si přízviska jako zvrhlík, sadista, krutovládce či zhýralec. Proslul také větou: „Ať mě nenávidí, jen když se mě bojí.“ Římský císař, který se narodil 31. srpna roku 12 n. l., se ve skutečnosti jmenoval Gaius Caesar Augustus Germanicus. 

Jeho otec, slavný vojevůdce, mu už v útlém věku nechal vyrobit dokonalou repliku legionářské zbroje. Vojáci si malého kolegu rychle oblíbili a začali mu podle jeho malých bot říkat Caligula (botička, střevíc).

Než chlapec dospěl, přišel kvůli politickému boji nejen o otce, ale také o matku a dva starší bratry. Přesto se díky lstivosti a hereckému nadání dokázal vetřít do přízně dosluhujícího císaře Tiberia a stát se jeho nástupcem.

Porucha propukla po převzetí moci

Krátce po převzetí moci u něj propukla blíže neupřesněná psychická porucha, takže následující roky změnil v pouť zkázy, strachu a šílenství. Utratil všechny peníze, svůj palác proměnil v doupě neřesti a odpůrce vraždil na potkání.

Měl panickou hrůzu, že se stane obětí atentátu a nemýlil se. Zbraně proti němu nakonec obrátili členové pretoriánské gardy, kteří ho měli chránit. V době smrti bylo Caligulovi 28 let.

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související