Richard Hindls: Řecko nešetřilo a jen slibovalo. Ale nebýt krize, nemuselo se to ani projevit

4. únor 2015

Boj s EU? Řecko už patří k nejzadluženějším zemím světa. Navrhuje ale změnu podmínek svého záchranného balíku. Proč by mu Evropa měla jít vstříc?

Podle ekonoma Richarda Hindlse problémy Řecka vznikly už dávno. „Vše začalo podivnými údaji v národních účtech, které Řecko prezentovalo v evropských orgánech,“ připomíná.

„Nešetřilo se a slibovali se věci, které pak nebylo možné splnit,“ vypočítává dál. „To jsou věci, které se nemusí projevit, když se ekonomice daří. Avšak po hypoteční a fiskální krizi Řecko skončilo tam, kde je nyní.“

Hora dluhů

Jako další důsledky současného stavu vidí Hindls nízkou produktivitu práce nebo nešetrné nakládání s veřejnými prostředky.

Řecko dluží už okolo 315 miliard eur. Chce teď své dluhy splácet v závislosti na tom, jak se bude dařit ekonomice. A Evropskou komisi žádá o podporu tohoto návrhu.

Řecko vs. EU

„Zatím se svádí boj o moc mezi Evropskou unií a Řeckem. Kdo v prvním vyjednávání získá určitou výhodu,“ hodnotí situaci Richard Hindls. „Ale zdá se mi, že v tuto chvíli je to záležitost spíše politická a vyjednávací než ekonomická.“

Pokud Řecko vyhraje, ale stejně nebude schopné dostát svým závazkům, budou politické důsledky podle Hindlse velmi vážné. „Nová řecká vláda občanům něco slíbila a teď z toho musí nějakým způsobem vytvořit každodenní konkrétní politiku,“ uzavírá.

Zajímá vás, jak si vede Richard Hindls jako člen Rady České televize? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , Lukáš Pohl
Spustit audio