Režisér Bohdan Sláma se na své filmy nedívá. „Neustále narážím na svoji blbost“

13. únor 2024

Jeho nejnovější film Sucho vchází do kin. „Je o tom, jak mají otcové blbě zvládnutou komunikaci se svými dětmi a okolím a jak tím dětí trpí,“ vysvětluje. Jak podle něj současná společnost vnímá téma smrti? Proč má bytostný vztah k vesnici, když se cítí odkojený městskou kulturou? Hraje pořád v kapele se svými dětmi a jak se teď soubor jmenuje?

Podstatné je v jeho novém snímku i téma smrti. „Důležité také je, jak to odcházení ovlivňuje postoje v rodině a způsobí, že se třeba podaří v myšlení postav i něco přelomit. Téma rodiny a rodinných vztahů je základní platforma, na které se moje filmy odehrávají.“

Na svoje snímky se režisér nedívá. „Pro mě představuje každý z nich trauma z toho, že to člověk chce udělat co nejlíp a neustále naráží na svoji blbost. Vidím v nich hlavně to, co se nepovedlo a to, co se povedlo, nejsem schopen vnímat.“

Bohdan Sláma vzpomíná v této souvislosti na režisérku Věru Chytilovou. Říkala, že ve filmech pořád vidí chvíle, kdy se rozhodla blbě a má z toho trauma. A já to mám stejně. Asi mě paní Věra nakazila,“ uzavírá režisér v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.