Rada pro tento den - 24.9.

24. září 2008
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady Věry Drábkové, jak pěstovat pokojovky balzaminy a guzmánie.

Balzamina impatiens - česky balzamina v příznivém prostředí kvete téměř celoročně. Vyžaduje teplotu okolo 20 °C, rozptýlené světlo bez prudkého oslunění a hojnou pravidelnou zálivku. Balzaminy je možné množit řízkováním během letní sezony, stejně jako pelargonie. Při přezimování v období klidu však vzhledem k tomu, že pochází z tropické Afriky vyžaduje vyšší teploty mezi 15-18 °C a omezenou, téměř nepatrnou zálivku. Pozor na to, že při poměrně teplém přezimování mohou balzaminy častěji než u jiných rostlin napadnout škůdci jako jsou svilušky, třásněnky a smutnice nebo houbové a plísňové choroby. Při jarním přesazování můžeme rostliny částečně seříznout a přesadit do zeminy se zásobou pohotových živin, nejlépe do slabě kyselé, téměř neutrální kompostové půdy. Během letní sezony pak na přihnojení použijeme dvakrát až třikrát tekuté hnojivo s obsahem draslíku, aby posílila a vyzrála pletiva. Takto hnojíme v čtyřtýdenních intervalech, tedy v červnu, červenci a srpnu. Poté již nepřihnojujeme. Po letnění rostliny včas přesuneme do bytu - poklesy noční teploty počátkem září jim mohou velmi uškodit.

Pokud jde o guzmanie, které patří mezi bromeliovité, je možné je s určitou opatrností úspěšně letnit na polostinném stanovišti. Starý odkvetlý stvol po částečném zaschnutí doporučuji šetrně odstříhnout. Kdybychom částečně odumřelé květenství násilně vylomili, mohli bychom poškodit střed. Guzmanii lze množit z nových výhonků, ovšem výhonky musí vytvořit samostatnou kořenovou soustavu. To trvá delší dobu, většinou celou jednu pěstitelskou sezonu. Rostlinu přesazujeme během června až srpna do kyselé zeminy (pH 5-6,5), složené ze směsi pařeništní zeminy, rašeliny a říčního písku. Jakmile nové výhony vytvoří samostatné kořeny, můžeme guzmanii šetrně od mateřské rostliny oddělit a vysadit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.