Rada pro tento den - 19.1.

19. leden 2010
Rada pro tento den

Z lednového čísla časopisu Receptář jsme vybrali další rady, jak do kuchyně vybírat digestoř.

Existují dva základní typy digestoří: odtahové a recirkulační.
Pokud to podmínky dovolují, doporučujeme zvolit odtahové digestoře, které zápach a vlhkost odvádějí od sporáku z kuchyně ven. Odvodní potrubí by přitom mělo být co nejkratší a nejpřímější. Ideální je rovné potrubí o délce maximálně 2-3 m. Příliš dlouhé potrubí s několika ohyby může výkon digestoře snížit až na nulu a turbulence odváděného vzduchu zvyšují hlučnost zařízení. Ovšem pokud je odtah vzduchu svislý, je potřeba do něj instalovat koleno, aby nám sražený kondenzát nekapal z digestoře na sporák. Při koupi odsavače dbáme samozřejmě i na to, aby vývod vzduchu z digestoře a odtahové potrubí měly stejný průměr. Průměr odvodu digestoře se totiž může u jednotlivých výrobců lišit. Také doporučujeme vybrat digestoř vybavenou zpětnými klapkami, které v zimě zamezují, aby do kuchyně proudil z digestoře studený vzduch - zvlášť levnější odsavače tyto klapky postrádají. Klapky lze i dokoupit samostatně. Pokud dispozice domu neumožňuje digestoř připojit k jednoduchému odvodnímu potrubí, můžeme si pomoci takzvanou externí jednotkou s vlastním motorem, která zesiluje proudění vzduchu v potrubí. Tyto externí jednotky se liší nejen výkonem, ale také doporučeným umístěním. Toto řešení však samozřejmě zvyšuje náklady na pořízení a instalaci digestoře - samotná externí jednotka stojí několik tisíc korun, je nutné počítat i s vyšší cenou za delší potrubí, připojovací kabel a podobně.
Oproti tomu recirkulační digestoře potrubí nepotřebují - vzduch není odsáván ven, ale prochází filtry s aktivním uhlím, které ho zbaví zápachů a páry, a pak jej opět čistý vracejí do místnosti. Na první pohled ideální řešení. Ovšem starší filtry časem začnou zachycené pachy uvolňovat zpět do kuchyně. Podobně si tyto digestoře nedokáží poradit se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Výrobci již ale nabízejí nové dokonalejší typy uhlíkových filtrů, lepší proudění vzduchu a podobně. A na závěr důležité upozornění: V obchodě budeme marně hledat oddělení digestoří odtahových a oddělení digestoří recirkulačních. U naprosté většiny přístrojů lze totiž jeden typ digestoře snadno přestavět na druhý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.