Ráda bych, aby lidé díky Podezření přestali vynášet rychlé soudy. Sama jsem na to expert, přiznává Klára Melíšková

21. březen 2022

Klára Melíšková právě exceluje v minisérii České televize Podezření a pěje se na ni jenom samá chvála. „Je to moc příjemné. Jsem ráda, že lidé cítí, co je do toho vložené,“ říká v Blízkých setkáních. V audiozáznamu také popisuje, co by si přála, aby si lidé ze seriálu odnesli, jaké brigády dělala ve svých kariérních začátcích, a přiznává třeba i to, jak v určitém období svého života zajídala prázdnotu v sobě. 

Podezření zavádí diváky do světa hrdinky, která si udržuje odstup od okolí a ukrývá se za tlusté brýle. „Hodně jsem si s tou postavou hrála, hledala jsem to. Musela jsem v sobě spoustu věcí zavřít, protože ona je uzavřenější a méně mluvná než já. V každé situaci jsem zvažovala, co bych udělala já a co by udělala ona.“

Hlavní hrdinka minisérie není zcela jednoznačná osoba. „Ráda bych, aby lidé pocítili pochopení vůči lidem, kteří třeba na první pohled nepůsobí úplně dobře. Říkám si to i u sebe, že dělám rychlé soudy a rychle někoho označkuju. Sama jsem na to expert.“

Otevřený vztah

V seriálu je také vidět komplikovaný vztah Hany s dcerou Terezou. „Já sama mám dvaadvacetiletou dceru, se kterou mám blízký vztah, ale měly jsme pár bojových scén v dospívání. Všechno to ale bylo pro dobro věci. Díky této zkušenosti jsem chápala, co se mi děje v seriálu s Deniskou (pozn. red. Denisa Barešová).“

„Se svými dětmi mám ale obecně otevřený vztah. Říkala jsem si, že s nimi budu komunikovat, budu jim věci vysvětlovat. Chci, aby věděly, že jsem třeba udělala chybu a proč. Zkrátka – snažila jsem se s nimi procházet životem takhle otevřeně,“ vzpomíná.

Jaká byla ona sama jako dcera?

„Byla jsem uzavřená ve svém světě. Od čtrnácti do osmnácti jsem nikam moc nechodila, šila jsem si doma oblečení, bála se kamkoli jít, bála jsem se nových zážitků. Až s revolucí se ve mně něco otevřelo a začaly ke mně chodit náhody-nenáhody, které mě začaly posouvat tam, kde jsem dneska,“ dodává herečka v Blízkých setkáních.

Jak se jí natáčel seriál Podezření? Co bylo na její roli nejtěžší? Co dělala ve svých začátcích za brigády? Jakým projektům se aktuálně věnuje?

autoři: Tereza Kostková , Hok

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.