První bondovka Dr. No. Vatikán film odsoudil kvůli zabíjení a sexu!

Bond. James Bond. Tato filmová hláška se umístila na 22. místě ze sta největších filmových hlášek Amerického filmového institutu. Do roku 2021 vzniklo 24 oficiálních bondovek a dvě neoficiální. První film s Jamesem Bondem s názvem Dr. No. měl premiéru 5. října 1962. Název byl poněkud zavádějící a distributorům ve světě zamotal hlavu. Japonská pobočka studia United Artists ho interpretovala chybně jako „Dr.? Ne!“ a plakáty v japonštině v překladu uváděly film Nechceme doktora.

V té době příběhy Jamese Bonda ještě nebyly příliš známé a producenti Albert R. Broccoli a Harry Saltzman se rozhodli přitáhnout pozornost tím, že by ho hrál Cary Grant. Ten ale chtěl smlouvu jen na jeden film a v 58 letech si připadal na roli už starý. Kdyby ho přece jenom nakonec hrál, pak by byl možná vhodnější název filmu: Dr.? Yes!

Tržby dosáhly šedesátinásobku

Naštěstí producenti do role vybrali dvaatřicetiletého Seana Conneryho. A udělali dobře. Rozpočet byl jeden milion dolarů a tržby filmu dosáhly šedesátinásobku. Kreml film označil jako zosobnění zla kapitalismu a Vatikán ho odsoudil kvůli zabíjení a sexu. Přesto i tak měl božskou návštěvnost.

V Příbězích z kalendáře se dozvíte, jak postava tajného agenta vznikla, odhalíte zákulisí vzniku jedné z nejslavnějších filmových melodií, jaký poprask ve světě způsobila první bond girl Ursula Andress a co přesně měl s Bondem společného Jan Werich.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související