Sean Connery. Byl statečný jako James Bond. Holýma rukama přemohl mafiána s pistolí

Jmenuji se Bond. James Bond. Tak se představoval Sean Connery ve své nejslavnější roli agenta 007. Původně však tuto roli vůbec hrát neměl, protože producenti chtěli někoho slavnějšího. Ti však byli drazí a tak padl návrh na nepříliš známého herce Seana Conneryho. Spisovateli Ianu Flemingovi se nelíbil, protože si Bonda představoval jako snobského aristokrata. Žena jednoho z producentů však řekla, že Connery je báječný a to rozhodlo.

Najednou se na něj všichni dívali jiným pohledem, viděli v něm eleganci. Jeden z producentů dokonce prohlásil, že se herec pohybuje jako šelma v džungli. Hned po prvním filmu bylo jasné, že to byla dobrá volba a Ian Fleming začal ve svých románech popisovat Jamese Bonda jako Seana Conneryho.

Pokoušel se prorazit jako kulturista

Než se však Connery, který se narodil 25. srpna 1930, proslavil, tak vystřídal mnoho zaměstnání. Rozvážel mléko, chvíli byl námořníkem, pokoušel se prorazit jako kulturista, sedával modelem na umělecké akademii a jednou dostal nabídku od fotbalového klubu Manchaster United, zda by tam nechtěl nastoupit do mužstva jako fotbalista. Nakonec to na radu kolegy z divadla odmítl.

Byl dvakrát ženatý, z prvního manželství měl jednoho syna Jasona, který se vydal v otcových šlépějích. S druhou ženou žil 50 let. Connery hrál ve filmech chlapy, co mají pro strach uděláno a podobnou náturu měl i ve skutečném životě. Málem ho zastřelil mafián, který si myslel, že Connery má románek s jeho přítelkyní, ale on se mu postavil a holýma rukama ho přemohl.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související