Proč se jmenuji Cibulka? Význam jeho příjmení vysvětlí moderátorovi známý onomastik

16. září 2020

Onomastika je věda, která zkoumá vlastní jména. Jak vznikají a proč přiblížuje v Blízkých setkáních odborník Milan Harvalík.

Původ příjmení Cibulka je odvozen od podstatného jména cibule. „Když se zkoumá příjmení, většinu lidí zajímá, jak to jméno vzniklo. Proč byl takto někdo pojmenován,“ vysvětluje onomastik moderátorovi Aleši Cibulkovi.

„V tomto případě předek mohl například obchodovat s cibulí. Mohl jí pěstovat. Nebo mu jednoduše mohla jen chutnat. Proto se mu tak začalo říkat.“  

Vyjadřovat se přiměřeně situaci 

„Způsob, jakým se člověk vyjadřuje, připomíná způsob volby oblečení. Měl by být schopen přizpůsobit vyjadřování situaci, ve které je. Když půjdu například do Českého rozhlasu, obléknu se přiměřeně, to znamená slušně. Stejně tak si budu dávat pozor na to, abych mluvil spisovně. Tak by to mělo být,“ tvrdí Milan Harvalík.

Pokud Vás zajímá původ Vašeho příjmení, poslouchejte pořad Českého rozhlasu Dvojka O původu příjmení.

Rozumí si Češi, Moravané a Slezané? Proč má jedno slovo více významů? Jak vznikají názvy měst a vesnic?

autoři: Aleš Cibulka , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.