Nejzábavnější jsou zápisy nemanželských dětí, ujišťuje genealožka Helena Voldánová

3. srpen 2020

„Musíte umět číst kurent, máme tam němčinu, latinu… A záleží taky na tom, jak pan farář psal. Někdy pěkně škrábal,“ popisuje v Blízkých setkáních svoji práci odbornice.

Sestavit rodokmen je detektivní, často i mravenčí práce spojená s cestováním. K tomu musíte ovládat staré písmo a hodí se i schopnost orientace v archivech a zápisech. Není to zkrátka žádná švanda. Přesto se prý Helena Voldánová občas pobaví.

„Mě naposledy zaujal zápis, že zemřel mladý muž a že ho jistě utopil vodník,“ směje se a vypráví: „Jednou pan farář pečlivě napsal, že sedlák nechce nechat pokřtít své dítě a že mu doslovně řekl, ať si s tím papírem vytře… To je v matrice!“

Jak to bylo s Dorotkou?

O „romantiku“ prý nebývá nouze. „Nejzábavnější jsou zápisy nemanželských dětí. Tak pan farář zapsal, že Dorotka nechce přiznat, kdo je otcem jejího děťátka, „neb tři nad ní kalhoty natřásali.“ Někdy na ni ale při četbě padne naopak smutek.

„Měla jsem třeba záznam, kdy na jedné stránce se narodilo šest nemanželských dětí. Říkala jsem si, že to byl asi ve vesnici pěkný mejdan. Pak jsem se podívala na rok a byl to rok, kdy císařští a jiní vojáci přecházeli přes naše území,“ popisuje Helena Voldánová.

Co má podniknout člověk, který si chce sestavit rodokmen? Na jaké překážky může narazit? Má něco společného se známou moderátorkou Jolanou Voldánovou nebo se jedná o shodu jmen?

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.