Proč jsou v SOS dětských vesničkách jen maminky? Otcové to komplikují, říká psycholog Miloslav Kotek

27. prosinec 2019

Vystudoval střední ekonomku, ale chtěl být vychovatelem v pasťáku. „Byl jsem z rodiny, která plodí takové děti,“ uvádí psycholog Miloslav Kotek v Blízkých setkáních.

„Dostal jsem se na přednášku zakladatele SOS dětských vesniček profesora Matějčka a řekl si, že to chci studovat. Práce s ním byla nejlepší škola, jakou jsem mohl mít. Nabídl mi, jestli nechci pomáhat v SOS dětských vesničkách. Mým úkolem bylo jezdit po dětských domovech a vyšetřovat děti, o kterých se uvažovalo, že by pro ně vesnička byla nejlepší řešení. Byl jsem při tom, když se vybíraly i první maminky,“ vzpomíná odborník.

Ale proč jen maminky a ne otcové? „V Rakousku jsme se na to ptali a říkali, že chlapi to komplikují. Mezi páry začala rivalita. Ale matky nebyly vázány celibátem. Měly partnery, některé si našly muže, který si je vzal i s dětmi a vytvořili rodinu. Ale potvrdilo se nám, že je lepší zajistit stabilitu matky a dětí,“ dodává psycholog Miloslav Kotek.

00943548.jpeg

Dáša polévala schody sirupem, dnes je v literatuře

„Pro mě byla vesnička studnicí poznatků. Přijeli jsme s doktorem Matějčkem a já koukám, jak Dáša nabírá do školní tašky bláto. Doma polévala schody sirupem. Já bych to nevydržel, ale maminka řekla: Já jsem myslela, že až pánové odejdou, budeme si povídat, ale takhle musíme vzít kbelík a umývat. Dáša zrudla a už jsme ji neviděli."

Dnes je prý uváděna v literatuře jako příklad sociální provokace, když si vynucovala pozornost. Na druhé straně byla jediná, která dala na polštář lísteček, kde bylo napsáno: Maminko, mám tě ráda.“

Jak se sestavovaly rodiny v dětských vesničkách? Jak vypadají vesničky SOS dnes? Udržuje s některými tehdejšími dětmi kontakt? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související