V Karlovarském kraji je nedostatek pěstounů. Hledají se tu obtížněji, říká ředitelka místní SOS dětské vesničky

6. červen 2019 08:30

Dětská SOS vesnička v Karlových Varech vznikla jako první v Česku. Letos slaví 50. výročí své existence. Podobně jako jiná zařízení v republice, i ona se potýká s nedostatkem pěstounů.

Výstavba SOS dětské vesničky 13. 11. 1969

Se stavbou vesničky v roce 1969 pomáhali dobrovolníci z celého Československa i zahraničí, první pěstounky se do domků v karlovarském Doubí nastěhovaly v červnu 1970. Dnes ve vesničce žije 17 pěstounských rodin s 33 dětmi, dalším desítkám rodin pomáhají sociální pracovnice mimo vesničku. Pěstounů ale stále není dost a v Karlovarském kraji se hledají ještě o něco hůře než v jiných regionech.

„Pěstouni samozřejmě chybí napříč celým Českem, v Karlovarském kraji se ale hledají ještě o něco obtížněji. Kapacita domků ve vesničce je aktuálně plná, máme ale ještě dvě sociální pracovnice, které by mohly podpořit pěstouny žijící mimo vesničku. Bohužel, mnoho zájemců o pěstounství odradí dlouhý proces přípravy, který trvá zhruba rok,“ vysvětlila ředitelka karlovarské SOS vesničky Dominika Lamperová.

Vesnička by uvítala, kdyby se podařilo přijmout také sociální pracovníky pro přímou péči s ohroženými dětmi

Tu nabízí v rámci své služby SOS Sluníčko. „V našem kraji je velké množství sociálně vyloučených lokalit a krizové zařízení pro děti využívá oproti jiným regionům hodně rodin,“ řekla ředitelka.

V krizovém zařízení může dítě zůstat do doby, než se podaří rodině vyřešit například bytovou, finanční nebo jinou krizovou situaci, SOS Sluníčko pomáhá i týraným dětem. Délka pobytu může být pár hodin, ale i několik měsíců. Pracovníci pro náročnou péči o tyto děti se shánějí obtížně i přesto, že jde o jediné zařízení svého druhu v kraji. Od roku 2013, kdy SOS Sluníčko začalo fungovat, pomohlo už 200 dětem.

Díky specifikům Karlovarského kraje je v regionu i mnoho rodin, které využívají terénní služby sociálních pracovníků, takzvaný SOS Kompas. Rodinám ve složité situaci pomáhá například se školní přípravou dítěte, s vedením hospodaření a udržování domácnosti, radí jim s hledáním zaměstnání nebo jak postupovat při jednání na úřadech. Kromě samotné vesničky v Doubí se mohou rodiny obracet i na její pobočku ve Žluticích. V péči této služby je 41 rodin a více než 100 dětí.

Péči o děti a jejich rodiny zajišťuje v karlovarské SOS vesničce asi 25 zaměstnanců. Veškeré informace o vesničce a nabízených službách jsou k dispozici na webových stránkách.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio