Při natáčení klipu Má vlast jsem zjistil, že Belmondem nebudu, přiznává Michal Prokop

26. srpen 2021

Natočili o něm film, před pár dny vyšla kniha. V den svých 75. narozenin vydal nové album. „Je dobré říct, že jsem stále tady,“ usmívá se Michal Prokop. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Ke starým písničkám se vracím rád. Třeba Kolej Yesterday. Věděli jsme, že se rodí něco, co bude fungovat, ale netušil jsem, že to bude ikonická píseň. Netušili to ani Petr Skoumal a Pavel Šrut, kteří ji napsali,“ vzpomíná hudebník.

Natáčení s Vilmou Cibulkovou byl zážitek

Mohlo by to bejt nebe. Tak se jmenuje nové album Michala Prokopa. „Je na něm píseň Má vlast od Jiřího Žáčka. Napsal to před devíti lety a je to pořád aktuální. Vlast představuje v klipu Vilma Cibulková. Jsem z generace, která s klipy moc nepracovala. Natáčení bylo ohromným zážitkem. Stát proti takové herečce je náročné a uvědomíte si, že z vás Belmondo nebude. Ale ten výsledek je nádherný.“

Po pořadu Krásný ztráty, který moderoval 14 let, se mu nestýská. „Ukončili jsme to tisícím hostem. Formát pořadu byl bar a dva hosté. Bylo náročné vybírat dvojice, které k sobě jdou. Často host ani nevěděl, že už se začalo natáčet, a byl přirozený. Nejdřív jsem měl ambici, že to budu i stříhat, pak jsem zjistil, že to nejde,“ přiznává v Blízkých setkáních Michal Prokop.

Proč lidé přetextovávali Blues o spolykaných slovech? Proč si myslí, že právě deska Kolej Yesterday zabodovala ze všech nejvíc?

autoři: Aleš Cibulka , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.