Líbí se mi, když kytara zní jako housle, prohlašuje zpěvák Petr Janda

9. červenec 2021

Kolečko a čtverec. To zná podle Petra Jandy každý muzikant. „Já to nesnáším, u mě kolečko nenajdete,“ prohlašuje známý kytarista a zpěvák v Blízkých setkáních na Dvojce.

Dneska se hraje jen jedna písnička, to je kolečko nebo čtverec, je to odborný termín, který zná každý muzikant. Jsou to čtyři akordy za sebou,“ vysvětluje Petr Janda.

„Bohužel, devadesát procent kapel se v tom pohybuje a nikdo neměl odvahu z té strašné klece vylézt. Já to nesnáším, tak z toho lezu furt. U mě kolečko nenajdete,“ uvádí člen kapely Olympic, zpěvák Petr Janda.

„Líbí se mi, když kytara zní jako housle“

V šedesátých letech přišel booster. Ze začátku to znělo, jako když se trhá látka, ale my jsme z toho byli hotoví. Časem se to zlepšovalo a ten tón se začal čistit a na konci šedesátých let někteří kytaristi uměli hrát tak, že to někdy znělo jako housle. Já jsem byl jako bývalý houslista fascinován,“ objasňuje svůj známý výrok o tom, že kytara zní jako housle zpěvák Petr Janda v Blízkých setkáních.

V kolika letech začal Petr Janda hrát na kytaru? Jaké muzikanty obdivuje?

autoři: Tereza Kostková , mka

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.