Přepis pořadu Jak to vidí - 4.11.

4. listopad 2008

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl v úterý 4.11. historik PhDr. Ondřej Neff (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ondřej Neff

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes spisovatel Ondřej Neff, dobrý den.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Můžeme zamávat na web kameru tomu, kdo se na nás teď dívá prostřednictvím Internetu, to je taková novinka, vás jistě potěší jako příznivce Internetu.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, to rozhodně, rozhodně potěší a trošku vyděsí, poněvadž opravdu Internet začíná skutečně nahrazovat ta klasická média a já je mám rád, ta klasická média.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V té souvislosti ale Internet samozřejmě také, protože jste jeho velkým propagátorem a průkopníkem, dalo by se říci, i když průkopník Internetu, zní to divně. www.rozhlas.cz/praha, tak to je adresa, kde najdete hned zítra přepis našeho rozhovoru s Ondřejem Neffem, ale k tomu se teprve teď chystáme, to téma číslo jedna je, myslím, nasnadě - volby amerického prezidenta. Už se o nich mluví a píše dlouho, ale teď už začaly o tamní půlnoci, do jaké míry může jejich výsledek ovlivnit zahraniční politiku USA, jak jsou tedy důležité pro nás?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, tak samozřejmě každé prezidentské volby jsou, jsou pro svět velice důležité, poněvadž přinejmenším ta změna toho vrcholového politika ve Spojených státech je příležitostí k určitým korekcím americké zahraniční politiky. Já říkám korekcím, ne změně, protože ta, ta kontinuita je tam vždycky veliká, zásadní, protože ta americká politika je, je závislá na objektivních vlivech a ne, že se někdo vyspí tak či onak, anebo že někdo má modrou vlaječku nebo červenou vlaječku a tady je samozřejmě jeden traumatizující moment v té americké zahraniční politice, a to je americké vojenské angažmá v třetím světě, tedy konkrétně v těch islamistických oblastech, kde skutečně je to horká půda, no, a já si teda nemyslím, že Obama, že Obama najednou prostě zítra stáhne americké vojáky, pokud vyhraje, jako že to vypadá, že, že vyhraje, ale pravděpodobně bude tu politiku revidovat. Nás asi zajímají hodně Obamovy názory na budování protijaderného deštníku nad Evropou, ti lidé u nás, kteří jsou proti tomu z těch či oněch důvodů, hodně sázeli na Obamu a domnívali se, že Obama jim takříkajíc vyjde vstříc a že to zruší, no, a to už je teď jasné, že tomu tak nebude ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tedy i v případě, že Bílý dům i Kongres ovládnou demokraté, myslíte si, že na těch brdských plánech to nic nezmění.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, takhle, nezmění to na úmyslu Spojených států krýt Evropu protijaderným, protiraketovým deštníkem, poněvadž zase to není, že si to někdo vymyslel, to je prostě naprosto logická odpověď na hrozby, které existují. Jestli ta radarová stanice bude v Brdech nebo někde jinde, to je věc jiná. Jestli prostě Česká republika řekne ne, no, tak ti Američané ho postaví jinde, ten, ten, ten radar a bude to prostě smutné vysvědčení pro tento národ, že se nechá bránit někým jiným a nechce k tomu žádným způsobem přispět.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pak je tu ještě jeden otazník, jestli náhodou právě ta finanční krize, protože nikdo nedokážeme dohlédnout jejího konce, jestli nezpůsobí to, že zůstane jenom u plánů, že sice úmysl se nezmění, ale možná finance nebudou dostatečné?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, jistě, poněvadž ta finanční injekce, kterou Američané hodlají dát tedy na, na zmírnění nebo odstranění té krize, je obrovská, nepředstavitelná, to jsou astronomické sumy. Nicméně já si nemyslím, že by to padlo pod stůl třeba takovým způsobem, jako padl pod stůl jaksi kosmický projekt, dejme tomu, cesty na Mars nebo, nebo kolonizace Měsíce, že přece v těch sedmdesátých letech došlo k zásadnímu zlomu v tomto směru, ale myslím si, že dojde možná k nějakému, k nějaké revizi těch časových plánů, ale o té, o tom raketovém deštníku nebo protiraketovém deštníku se uvažuje a připravuje se systematicky desítky let, že, a takže jaksi ta věc je technologicky možná, ta se vyvíjí a dříve či později určitě implementována bude.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já bych se, pane Neffe, vrátil k vašim slovům, že to v tuto chvíli vypadá, že kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta Barack Obama, že skutečně vyhraje, ono to vychází z posledního průzkumu preferencí, protože vede nad Johnem McCainem v pěti z osmi států, které jsou klíčové pro výsledek těch prezidentských voleb, v celostátním měřítku má náskok jedenáct procentních bodů, ale to samozřejmě nemusí znamenat, že by měl vyhráno. Já se chci zeptat na jinou věc, protože, i když u nás prezidentská volba není přímá, tak se nesmí zveřejňovat v průběhu voleb, tedy těch jiných, volební průzkumy, v USA ano a mě zajímá váš názor, jestli je to dobře, nebo špatně?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, víte, dobře, nebo špatně, ono to prostě tak je a já myslím, že to je z čistě pragmatických důvodů, poněvadž země tak rozlehlá, tak různorodá, já často říkám, že žádná Amerika není, je nekonečné množství různých Amerik, které se od sebe liší podstatně víc než, já nevím, Norsko od Itálie, takže to je kontinent, to je svět sám pro sebe a tam uhlídat, aby žádné agentury pro výzkum veřejného mínění to někde neprotlačily a tak dále, to je nesmysl, takže asi, asi lidi si řekli, tak nebudeme se snažit nosit sítem vodu a nemá smysl něco zakazovat v Americe a takže, takže a navíc, navíc Amerika právě v té své otevřenosti, vezměte si, že k nám teprve pomalu třeba proniká srovnávací reklama, která je v Americe naprosto běžná, že prodáváte mýdlo a tak vaše reklama je: "Moje mýdlo je lepší než mýdlo pana Neffa." Jo, čili to, to je tam běžné, takže si myslím, že to je projev té americké svobodomyslnosti a ještě, jak jste se zmínil o těch výzkumech veřejného mínění, já jsem na to strašně zvědavý, poněvadž ono se poukazovalo na to, že vlastně ty výzkumy vycházejí z toho, co lidé řeknou těm sběračům těch hlasů, že a Obama je tedy černoch a otázka je, jak se ti lidé zachovají za plentou. A jestli skutečně zvolí toho, toho Obamu, tak si myslím, že to bude obrovské vysvědčení pro, pro morální tvář té Ameriky, jo, že, že nešidila, že ti lidé skutečně ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Že nejsou pokrytci.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Že nejsou pokrytci, jo, a to si myslím, že z takového hlediska mravního je hlavní sázka těchto voleb, aspoň, aspoň já si to myslím a jsem já osobně na to strašně zvědavý jaksi, jak toto dopadne.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Hostem dnešního vydání pořadu Jak to vidí je spisovatel Ondřej Neff, mě tak napadlo, když jste se zmínil o morálce, teď mě zaujala zpráva, že jedenáct předních světových spisovatelů se zastalo českého spisovatele nebo spisovatele českého původu Milana Kundery ve věci jeho údajného donášení v padesátých letech, respektive toho jednoho hlášení na policii, už se to, myslím, dostatečně probralo u nás, oni tvrdí, že to je kampaň, mě na tom zarazilo jenom jediné, odkud si mohou být tak jisti, že se mohou Milana Kundery zastat, že skutečně něco takového neudělal?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, víte, já jsem to pochopil tak, že skutečně oni se pozastavují a nesouhlasí s tím, co nazývají kampaní, přirozeně, že žádný z nich neumí česky a nečetl Respekt a nečte naše noviny a neposlouchá naše rádio, takže to mají jistě zprostředkované různými jaksi kanály mediálními a já myslím, že ona ta celá věc má několik rovin a jedna, která je jaksi nejpochybnější, je ten způsob toho zveřejnění, že, poněvadž já jsem taky jaksi zatrnul, když jsem viděl ty titulky v novinách, že, že Kundera je udavač a vychází to z jednoho dokumentu, který samozřejmě je třeba vzít v úvahu a je třeba ho zkoumat, o tom není pochyb, ale jaksi on je to vlastně takový rozsudek, že a žádný soud by nevynesl takto zásadní rozsudek jenom na základě jednoho papírku, aniž by prozkoumal další okolnosti a tak dále, čili, čili toto, si myslím, bylo jaksi krajně jaksi necivilizované, to, jak to bylo zveřejněno.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Na druhou stranu vy sám nejlépe víte, jakým způsobem dnes fungují média, objeví se jeden článek, a pokud je dostatečně atraktivní, tak se z toho nafoukne bublina, spontánně, není to žádná řízená kampaň.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Určitě, určitě, to je pravda, ale, ale proto mají být diference mezi médii a třeba Respekt má tedy respekt rovnou ve svém názvu a tam, tam si myslím, že, že udělali teda velmi, velmi krutou chybu a ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Že neměli ověřenou tu informaci z více zdrojů?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
A, no, ne, ale ta, ten, ten způsob té prezentace, jo, protože oni z toho jednoznačně usoudili, ano, ano, Kundera udal člověka a ten dostal čtrnáct let natvrdo, čili to je, to je jaksi smutné a myslím si, že to je přesně to, co nejvíc ty lidi popudilo, jo, těch, těch jedenáct světově známých spisovatelů, no, a co se ovšem týče jaksi meritu věci, té, té věci samé, tak samozřejmě, že to je pro Kunderu tragédie, vlastně v podzimu jeho života, bych vzletně řekl, najednou vyplave takováhle hnusná, hnusná věc na člověka, který, který vlastně založil svou, svůj image nebo prostě ten, ten jeho vklad začal vlastně Žertem, že, románem Žert, který vlastně má podobné téma, že, že najednou něco je někde, něco pofidérního a zničí to toho člověka, že, čili by se dalo uvažovat o románu, který se jmenuje Papírek, že někde vypadne někde nějaký papírek a tohoto světově respektovaného člověka najednou pošpiní takovýmhle způsobem, to je, to je skutečně tragická věc.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Na druhou asi to vyzní cynicky, ale minimálně ve Francii určitě stoupne prodej jeho knih.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
To bezesporu, to se dá očekávat, i negativní reklama je reklama pochopitelně, ale myslím si, že právě Kunderovi na tom už tolik nesejde a že je to skutečně tragické, že musí, musí prožívat tuhle tu věc, jaksi je to, je to strašné, no.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A asi hlavně těžko se dokazuje, že to neudělal.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Víte, já si myslím, že to je mimo úvahu vůbec, jak to chcete, jak chcete co dokázat ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No, právě.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
... co se stalo v roce 50, to je úplně absurdní, ti lidé, jeden je nemocný a vlastně to ani nemusí vědět, ten, ten, ten, ta oběť toho, že ho někdo udal, o tom není pochyb, protože si odseděl čtrnáct let ve vězení, že, to je jasné, ale to je věc nedešifrovatelná a je to holt tak, no.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ve studiu je dnes spisovatel Ondřej Neff, povídáme si o tom, jak vidí třeba domácí dění, ministr financí Miroslav Kalousek získal podporu pro svůj plán, ten považuje za jeden z pilířů daňové reformy, totiž vláda schválila vytvoření jednoho centrálního úřadu, který by sloučil výběr všech druhů daní, cel a pojištění, já myslím, že takový superďanový úřad, to zní rozumně, ne, jak to vidíte vy, Ondřeji Neffe.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, víte, já to sleduji s velkým zájmem jako, protože jsem ten pošetilec, který platí daně, že ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Počkejte, to nemůžete takhle říct pošetilec, to je snad samozřejmost, ne?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Je to samozřejmost, ale jděte, zastavte nějaký ten mercedes támhle na Václaváku na červený a zeptejte se toho člověka s tím zlatým řetězem kolem krku, kolik platí daní.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To bych si netroufl.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, takže já samozřejmě s velkým podezřením jaksi sleduji zřízení kteréhokoliv úřadu, ale byla by to dobrá věc, kdyby to vyústilo v to, co ODS slibovala nebo koncipovala, že budeme mít daňové doznání na jednom listu papíru A4. Poněvadž dneska to daňové doznání, to je něco tak šíleného, já, prosím vás, mám vysokou školu, doktorát a já nevím, co všechno, čili jsem prokázal určitou gramotnost, ale samozřejmě, že musím na to mít odbornici, aby mi to udělala, která chodí třikrát ročně do, do, jaksi na školení, kde jí, kde jí dávají prostě direktivy, jak to vlastně má dělat, protože to jaksi laik je absolutně neschopen udělat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No, ale stát se stará taky o to, aby nezakrněli ti daňoví poradci, protože je to rok od roku jinak.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, ano, samozřejmě, samozřejmě, a to s tím vším souvisí, a to já pokládám za naprosto amorální ze strany státu, že on nám sebere padesát haléřů z každé koruny, kterou, kterou je nám někdo ochoten zaplatit za naši práci, jo, a ještě nám to ztíží, že se v tom nikdo nevyzná a tak dále, to prostě je hanebnost a já s velkou sympatií teda sleduji snahu občanských demokratů zejména tedy zjednodušit tuto věc, i když teda Kalousek samozřejmě není občanský demokrat, ale prostě ta vláda pod, pod jaksi takovou tou ..., je tam jaksi ve většině, většinová vláda občanských demokratů, jo, a že oni prohráli takovým tím šíleným způsobem v těch posledních volbách, to je tedy smutná odezva na ty snahy o reformování určitých klíčových momentů v naší společnosti a je to takový výprask jaksi pro dobrotu na žebrotu, abych tak řekl.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Poslankyně Strany zelených Olga Zubová, teď už navazuji na to, co jste právě řekl, dala k dispozici funkci předsedkyně republikové rady s tím, že by vedení strany mělo z debaklu vládní koalice v krajských volbách vyvodit důsledky zřetelnější, jak to vidíte vy, je to z její strany jenom gesto?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, víte gesto, já si myslím, jak jsem ji sledoval, tak to je žena, která jaksi na takovou tu mravní stránku věci dává hodně velký důraz a myslím si, že je to z její strany určitý takový, řekl bych, nátlak na to, aby ve vládě jaksi proběhly změny, že, dneska vláda zasedá a jaksi na základě nějaké koaliční porady dojít k personálním změnám ve vládě a možná ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To vysvětluje podle vás i to, proč to udělala teď ...

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
S takovým předstihem, ale je třeba se zeptat jí, jaksi to je moje konstrukce, já nevím, ale jako jinak si to nedovedu vysvětlit, proč by s tím zrovna teďka přišla.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já dovysvětlím, že dvaadvacátého listopadu teprve bude v Pardubicích zasedání republikové rady, kde fakticky může učinit tento krok ...

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Ano, čili za tři neděle vlastně.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co myslíte, má ta současná vláda, to už je tedy docela těžká otázka, skutečně mandát pokračovat v reformách, zůstat u vlády, anebo byste vítal třeba předčasné volby?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Víte, předčasné volby by samozřejmě byly jaksi čistým řešením a já jsem jako ve svých internetových novinách jaksi podporoval myšlenku předčasných voleb hned po těch parlamentních volbách, které dopadly vlastně jaksi patem, že vlastně byly totálně vyrovnané, takže ta, ta vláda, která z toho vzešla, byla samozřejmě slabá od samého začátku a čili ten mandát je takový jaksi velmi problematický po celou dobu existence té vlády, čili já si myslím, že ty volby, které proběhly na té krajské úrovni a v třetině Senátu, vlastně na té faktické podstatě té věci nic zásadního nezměnily, čili já si myslím, že ten mandát má, jo, dokud, dokud jí sněmovna dá důvěru, no, tak prostě mandát má a že, že je ten mandát slabý, to jsme věděli prostě v ten večer těch ..., kdy se uzavřely volební síně, takže já, já si nemyslím, že by ta vláda měla nějak propadat nějakému, nějakému jaksi, nějaké panice a jít od válu a prostě říct ne, žádné, žádné reformy nebudou, protože ty reformy skutečně jsou jaksi objektivní nutností, to každý ví, že, že to zdravotnictví není v pořádku, že penzijní systém je problematický, jo, to prostě jsou věci, které se udělat musí.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Na druhou stranu obměna ministrů ve vládě, nebude to jenom kosmetická úprava?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, tak zatím nevíme, kdo, kdo obměněn bude, má být obměněn, jak se tedy říká, ministr zdravotnictví Julínek, pokládal bych to za, za doslova tragickou nespravedlnost, protože on z celé té plejády, která je dneska už nepřehledná, že, to je pomalu víc ministrů než lidí v té naší minulosti, tak byl jediný, který se skutečně o něco zásadního pokusil a pokouší, protože ta reforma má etapy, že, a ty další etapy mají pokračovat, čili by to byl teda skutečně nespravedlivý vyhazov, co se týče ministra Langera, ministra vnitra Langera, o kterém se také hovoří, tak tam bych jaksi byl méně kategorický, protože ta, ta, ty jeho zásahy do policie jsou přinejmenším velmi problematické a ten, ten výsledek je, je zatím značně pochybný té, té jeho činnosti. Ale zase opakuji, já se nedomnívám, že to nutné je, především si myslím, že ta, ta vláda a ODS a celá ta koalice by měla analyzovat příčiny těch voleb a proč dopadly tak, jak dopadly, že ministři jaksi pracovali špatně, jo, já si myslím, že v případě Julínka právě dopadly tak, jak dopadly, protože ministr Julínek pracoval dobře.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to vidí Ondřej Neff.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
www.rozhlas.cz/praha, to jsou internetové stránky, na kterých najdete přepis našeho rozhovoru v pořadu Jak to vidí se spisovatelem Ondřejem Neffem, teď využiju toho, že jste mi říkal, že mimořádně jste přijel autem, nikoliv na motorce, protože se chystáte do pneuservisu obnovit zimní výbavu a tak se zeptám, jestli máte radost z nové značky Zimní výbava, která je, tuším, světovým unikátem, nevím, jestli ji někde jinde mají?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Nevím, já ..., takhle, já se domnívám, že, že kdo jaksi používá automobil celoročně, takže ty zimní pneumatiky jsou nutnost, to je zásadní věc a je šílenec, kdo jezdí v zimě na letních pneumatikách, o tom, myslím, není pochyb, jako to nemá cenu se o tom vůbec bavit.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já se přiznám, proč jsem se takto zeptal, že mě trošku zaráží osobně, že ty úpravy jsou různé v různých krajích a že třeba bude dodatková tabulka, která bude nutit řidiče k tomu zimnímu obutí nebo k zimní výbavě, teprve když bude pět stupňů Celsia, kdo to určí, kdo potom bude tím soudcem, jestli skutečně jste neměl na teploměru v autě šest stupňů.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Ne, to já si myslím, že je taková úřednická pošetilost, víte, vezměte si, že, že v zimních měsících třeba v horských oblastech třeba taky máte předepsáno, že tam musíte se řetězy a tak dále, čili, čili ono to zase není tak výjimečná záležitost a že u toho Humpolce je to nebezpečné tam kolem toho Větrného Jeníkova, prostě ten, ten kilometr sto té dálnice D1 je skutečně velice problematický a jak říkám, ve vlastním zájmu by tam lidi měli opravdu jezdit s těmi zimními pneumatikami a teďka pochopitelně ti naši rozumbradové tam ve vládě nebo prostě kdo si to vymýšlí, tak stojí před úkolem jako, jak, jak to říct, tak od prvního prosince nebo od prvního listopadu, jo, to ..., rozumíte, ono se to snadno kritizuje, ale teďka řekněme, jaké je kritérium, samozřejmě kritérium by měl být rozum toho řidiče ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale bohužel, jak se ukazuje, nelze na něj spoléhat.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
No, to je nejméně, nejméně jaksi spolehlivé kritérium, takže, takže řekli pět stupňů, no, tak dobře, no, a někdy bývá v srpnu pět stupňů, že.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale ono je to jak, jak kde. V každém případě Ondřej Neff radí, nezapomeňte na zimní obutí, je to důležité.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
V každém případě, je to velice důležité.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Na závěr ještě téma, které nás provází celým dnešním dnem ve vysílání stanice Praha a teď úplně změníme téma, jak se díváte na klecové chovy drůbeže a chov zvířat pro kožešiny, zabýváte se tou otázkou někdy?

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
A, no, tak víte, ona je to taková věc, bez které to nejde a někomu se to nelíbí, že, tak jako přirozeně, když vidím někdy záběry na ty, na ty nešťastné opeřence v těch klecích, tak je to, je to šílené, ale jak to chcete jinak řešit. No, tak jsme masožravci, že, jíme to, no, tak kdyby měli běhat někde po dvoře, tak, tak by to kuřecí maso nestálo tolik, kolik stojí dneska, že to by stálo desetkrát víc ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Mnohem víc.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
... že, takže ona je to věc taková, která se velmi snadno odsoudí, ale velmi obtížně se najde alternativa.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No, ale ty kožešiny, bez těch se teoreticky můžeme obejít, anebo obléci umělé.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
To stoprocentně, to stoprocentně, já se domnívám, že, že pravých kožešin opravdu není třeba.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My si o tom budeme povídat samozřejmě i s našimi posluchači. Pane Neffe, já vám děkuji za to, že jste přišel, rádi jsme vyslechli vaše názory v pořadu Jak to vidí a připomínám, že se k nim můžete vrátit také na Internetu na stránkách www.rozhlas.cz/praha. Naším dnešním hostem byl spisovatel Ondřej Neff, ať se vám dobře daří, mějte se hezky, na shledanou.

Ondřej NEFF, spisovatel
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.