Přepis: Jak to vidí Ivan Kraus – 19. března

19. březen 2014

Hostem byl Ivan Kraus.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes v našem studiu srdečně vítám pana Ivana Krause, spisovatele, publicistu. Dobrý den.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vladimir Putin, ruský prezident podepsal smlouvu o připojení Krymu k Rusku. Kyjevskou vládu označil nebo obvinil z nelegitimnosti a uvedl, že Západ se k Rusku choval bezohledně. Naopak ocenil uvážlivou a vyváženou politiku Indie a zejména Číny. Co na to říkáte, pane Kraus, jak to na vás působí?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Já si myslím, že my tedy ne my dva, co tu sedíme, ale takzvaný západní svět máme jeden problém. My, když se sejde Barack Obama s Francoise Hollandem nebo s paní Merkelovou, tak to jednání může být složité, ale to o čem mluví, jde jedním směrem. S Vladimirem Putinem je to poněkud jiné. Pohled našich západních politiků na něho má myslím ten nedostatek a to oni už teď vědí a já jim neporadím, že se na něj dívají jako na sebe sama. On není stejného zrna a já jsem si dovolil se podívat, abych nebyl tak chytrý do magazínu American Interess na paní Lidyi Ševcovou, to je ruská vědátorka, pracuje na americké univerzitě. Její článek je vynikající a ona to řekla stručně. Ona řekla: "Nikdy předtím Západ nebyl, neměl tak silné mechanismy na ovlivnění Ruska, díky tomu, že se integrovala ruská elita do západních sfér a ve stejnou chvíli nikdy předtím nebyl Západ tak impotentní, když půjde použití mechanismů proti tomu, k čemu dochází, což je schopnost Ruska demoralizovat a korumpovat západní politický a pokojný establishment. Chodorkovský, pan Chodorkovský, všichni víme, o kom mluvím. Ten to řekl ještě stručněji: "Ruskými exporty na Západ jsou suroviny a korupce." My totiž, kde je ta hranice, kladu si otázku mezi ekonomií a mezi morálkou. Jsme tam, kde jsme byli? A když to řeknu ještě nejhůř, víte, já u toho myslím, byl kdysi dávno a hodně dávno, jeden z římských císařů. Já vám jméno neřeknu. Jeho synek jednoho dne přišel a říkal: "Tati, prosím tě, ty už dáváš, nasazuješ římskému lidu daně i za moč? To přece je vyměšování," a tak dále, bla, bla, bla. A tatínek říkal: "Víš co, podívej na minci," dal mu tu minci do ruky a povídal: "Čichni si, páchne."

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka je, jak jste říkal o tom exportu hodnot. Co zase naopak exportuje Západ? Nemyslím tím apriori do Ruska, ale vůbec třeba na Východ?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
To je těžká otázka, já jen žasnu, víte, já nevím jak si teď poradí naši politici západní. Oni chtějí provést sankce, to my všichni chápeme, ale uvědomme si, že tam je Boeing, že tam je Exxon, že tam jsou miliardové investice společné a tak dále, Západ tam investoval, a pak jsou ty exporty a kdybychom cukli a řekli: tak konec. Tak uslyšíme teď: "Nám to ne vadí. My vám to znárodníme, ty podniky, nám nic nevadí." Slyšíme z Ruska, ono to není pravda. Ono je to dočasný. Teď je car, dovolím si říct, zcela jistě, jaksi na vrcholu. Pomsta, jak on to vidí a lidé kolem něho, za rok 1989, kdy bylo zničeno Rusko, Sovětský svaz, kdy skutečně byl chaos. Vladimir Putin, když si nahlédnete do nějakých materiálů, tak zjistíte, že říká: Že nic v životě nebylo tak ponižujícího, jako konec Sovětského svazu. On byl v Drážďanech, vrátil se, v Rusku byly prázdné obchody, byl tam naprostý chaos. Jelcinova metoda neprospěla, také asi nebyla připravena zdaleka, ona není dnes struktura té země a přišel Vladimir Putin a ten staví na třech bodech a ty jsou historické. Kníže Uvarov kdysi 18 něco, to stanovil tak, že jsou tři body: Za prvé pravoslaví, to Vladimir Putin také uznává a šíří a opírá se o to, za druhé autokracie, to je jedno, ten co je na trůně, to zatím také funguje. A za třetí národ, a u toho národa tam ovšem udělal kličku, abychom to řekli lidově, on prostě v Dumě řekl: Moment, to musíme upravit a upravíme to tak, že příslušník našeho národa je kdokoliv, kdo kdekoliv žije a mluví, je Rus.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Cítíte tam ten resentiment?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, prosím vás, to je jako když na Slovensko přijdou Maďaři a řeknou: "Jo, tady Pala nebo Eržiku jste včera utiskovali v samoobsluze, tak s prominutím, přátelé Slováci, my vstupujeme a jdeme ji zachránit." Nedívejme se na to vážně. Protože je to temný humor, co se tady před našima očima odehrává. Temný je proto, že když se podíváme ač šlo o úplně jinou situaci, a úplně jiné osobnosti a politický vývoj. 38. rok Daladier, Chamberlain, já jsem se na to podíval a musel jsem se málem smát, když tam zdvořile zástupci západního světa naslouchají velkému führerovi a on říká: "Já nepůjdu příliš do hloubky. On mluví jak zubař. Já vám to ošetřím, já ty Sudety, já to tam dám do pořádku." Kde je ta hranice? Já nevím, kde je ta hranice ekonomie, naše sebezávislost a morálky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik jsme ochotni za tu nezávislost, soběstačnost zaplatit.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Vy to říkáte. Ano, ono to něco stojí. Možná, že to stojí i hodně, ale my se budeme muset rozhodnout a nebuďme takoví jednostranní, proč nám tak vyhovuje ten model Číny? Vždyť tam máme i naše vlastní firmy. To už nejsou jen Francouzi a Němci, kde prostě pracují za velice špatných podmínek lidi. My vozíme tedy naše firmy zboží odtamtud, dáme na to razítko firmy, nebudu jmenovat, a tady to prodáváme. A kdy mluví tam naši zástupci političtí o lidských právech? U moučníku, nebo po kafi, před hlavním vchodem si to asi tu stravu nekazí, že ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jeden konflikt, pane Krausi, který sledujeme, konfliktem spíše ekonomickým nebo především ekonomickým nebo také kulturním, když možná teď narážím na ten včerejší projev Putina, provázen mimochodem bouřlivým potleskem, dal odpověď, oč mu konečně jde, když se odvolával na tu historii, na velké dějiny?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
On dokonce zachází, teď se budete usmívat, já jsem si všiml, že mu vadí i nějaké ty zpěvačky, já je příliš neznám, takové ty extrémní lady Gaga a tak jsem si říkal: A kruci, jsme zpátky a já už jsem docela věkovitý, u Nikity Chruščova. Nikita Chruščov šel na výstavu a rozčiloval se nad impresionisty a malíři i jinými modernějšími jak to, že mají červenou kravatu. Čili vidíte, vy řeknete, to je okrajový. Není. On nevidí, my jsme pro něho nespolehlivý svět. Svět ne příliš morální a Rusko, velké Rusko se svými tradicemi, se svou spiritualitou, ta je spojena s tím náboženstvím nezapomeňte ani na velké Srbsko, to už jsme tu také slyšeli, ono tam něco je v tom, tak on sláva, provolávali sláva Rusku a čest poraženým, je komu. Je to Ukrajina nebo jsme to my? Vždyť je to za rohem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Také jedna z mnoha teorií politologů, kteří hledají vysvětlení pro Putinovo chování, hovoří i o tom, že vlastně Putin chce zakrýt ty vnitřní problémy země, utužit ten režim a že jde v podstatě o cynickou předvolební kampaň před tuším zářijovými volbami do federálních úřadů a posléze, protože už avizoval možnou kandidaturu neopětovnou v roce 2018.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, víte, už bychom se měli poučit. Co dělá země, která má vnitřní problémy a Rusko je má. Oni mají suroviny ale oni vlastně, z čeho žije Rusko? Já bych to přehnal, z toho, co má pod nohama. Z toho, co má doslova pod nohama - plyn, nafta a tak dále. Co dělá země, která má vnitřní hluboké problémy? My máme i ruské přátele, ale kdybyste se s nimi bavila, jak těžko je nalézt penzijní doklady, jak nefunguje administrativa, to všechno se nezlepšilo, jak je to s důchody, jak je to s platy lidí v důchodu, kteří pracovali 30 let v bance, 40. Ta země vyváží problémy. On ten Vladimir Putin, carevič car, on vyváží problém. On má ještě jednu takovou vlastnost. On testuje, on nás testoval. Jenže Osetie, Abchazie, buďme upřímní, nakonec jsme si média, rozhlédněte si, řekli: No, je to daleko, je to nepříjemná ta Gruzie, je to nefér, je to nesprávný, no jo, ale teď už to není daleko, teĎ už jaksi najednou. Čili on to testuje. On testuje náš západní svět, jak a kam až budu moci jít. Kam? Dám tu botu mezi dveře a uvidím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jaká by, promińte, měla být ta odpověď. Tady jsem si vypsala jen jeden z citátů Napoleona: "Dělá-li soupeř chybu, netřeba ho rušit." Jak by měl Západ správně moudře reagovat? Pokud rozumí tomu dění.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
To jsem rád, že nejsem politik. To bych to měl těžký. My bychom měli najít. Ono nám nic jinýho nezbude. Změnila se technologie našeho světa za posledních 20 let. Vývoj jde určitým směrem, my budeme, žijeme v době postmodernismu, kdy se etika i politické kultury změnila. Nenamlouvejme si, že ne. Jinak bychom jaksi nemohli jedním dechem využívat Číny pro svá obchodní spojení a profity, které naděláme tady a zároveň pošlapat lidská práva, protože ta Čína, všichni víme, produkuje ten náš zisk, který tady získá. Já si tam nechám udělat trička jen za tu cenu, že ta žena tam vydělává dvě eura denně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Neměříme všem stejným metrem?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Ne, ne. My měříme, my jsme, my chceme také udržet si svou úroveň evropskou a řekněme si upřímně, my žijeme dobře. To si můžeme stěžovat, jak chceme. Jestli je růst nebo pokles a jak se vyvíjí ekonomie. Ale Evropa nežije špatně. Naše životní úroveň nám připadne, jenom když jsme idiosynkretičtí a díváme se jenom na sebe. Jo, tohle nám nefunguje, podívejme se po Asii, podívejme se po Africe, podívejme se po Latinské Americe, podívejme se po zbytku světa. Budeme asi jako naše společnost, nechci být příliš moudrý, muset hledat novou cestu i k té politické etice, protože co jsou nám platné elity, jež na univerzitách hlásají rozum nebo římský klub. Když to nepřenášíme do každodenních těžkých, já vím, že je to velmi těžký, politických realit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle britského magazínu Economist, je, cituji: "nejhrozivější obdobou mezi rokem 1914 a dneškem bezstarostná spokojenost. Dnešní a tehdejší podnikatelé se podobají v tom, že jsou tak soustředění na vydělávání peněz, že si nevšimnou, že se na dně jejich obchodních statistik hemží hadi. Politici si zahrávají s nacionalismem stejně jako jejich předchůdci před sto lety. Tolik citace, otázka by se nabízela, jak zabránit, předejít dalšímu světovému požáru můžeme se podívat do Francie, kde docela strmý nárůst hlásí nacionalisté.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Francie nám signalizuje bohužel další kritický moment. Marie Le Pen, následnice tatínka pana Le Pena, Front National, což je velmi silně pravicová strana, abych to tak řekl. Ona chce být kandidátkou na prezidentku a její preference, rozhlédneme-li se, stoupají procentuálně. A proč stoupají? Když se podíváte na ten důvod, tak ona říká: Francie je Evropou poničena, je to hrůza, kterou nám Evropská unie přinesla a kritizuje především to, že mají 5 milionů nezaměstnaných údajně a že nemají prostředky, prostě říká, země, která nemá vlastně lidi zaměstnané, si nemůže dovolit, ty výhody, které poskytuje Francie, to je sociální byt, sociální příspěvek a tak dále, nově příchozím, což vidí jako následek evropské politiky, ona to samozřejmě politicky rozšiřuje Evropa. Evropa by měla správně říct, měli bychom spíš diskutovat, co dál. Já to řeknu i proto, že pan David Cameron říká totiž totéž, zalistujete-li britskými novinami a říká: My už dále nemůžeme takhle postupovat. Ne, že bychom nechtěli, neboť říká nám, v Anglii chybí programy, možnosti sociální pro naše vlastní občany a v Německu, zem, kterou vy dobře znáte, 16 dnes žádalo paní Merkelovou o pomoc, že jsou pleite nebo do češtiny bankrot. Tak teď je ten moment, kdy oni se dokonce Marie Le Pen propojuje s těmi ostatními, v Holandsku je také taková parta, v Belgii, tuším, v Anglii, to si ještě zatím moc nerozumí. Tohle hrozí, oni buď budou chtít, nevím, reformy. David Cameron, že jsem skočil od něho, od té Marie Le Pen, ten rovnou čeká, možná bude referendum za nějaký čas v Anglii, jak dál v Evropě a bude na stůl položí, prosím vás: Pojďte to upravit tu dohodu nějakým způsobem, aby odpovídala naší dnešní situaci. Jinak my bychom možná balili kufry. Ono se mu to třeba politiky nepovede. A Marie Le Pen, všimněte si, Cameron je demokrat, Marie Le Pen je demokratka, ale tam na kraji. Ve Francii volí France Nationale jih, tam jsou ti penzisté, tam jsou ti lidé, kteří prožili doby lepší ekonomie a uvidíme, co s bude dít, ale ten argument máme nezaměstnané a nemáme na to, ten my jim nemůžeme vytýkat, to je to čím působíte na voliče.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V čem se, pane Krausi liší její politický styl nebo priority od stylu jejího otce, Jean Marie Le Pena.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
On byl rasantní, on měl také jinou minulost, on byl parašutista, tam byl Alžír, byl v historii jeho života. Ona je už ta nová generace, ona je, řekli bychom, /nesrozumitelné/ ona je elegantnější, ale využívá samozřejmě, jde tou linkou ten podnik tatínkův přebírá, abych to tak řekl a já vždycky říkám, když nám nefunguje ta demokratická struktura, tak se nedivme tomu, že dochází k extrémnějším názorům, protože my to nezvládáme a uvolňujeme prostor pro ta politická seskupení, která volají razantním hlasem na voliče.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže za tím nástupem nebo rozšířením počtu těch sympatizantů je třeba ve Francii také rostoucí nedůvěra vůči těm klasickým, tradičním zavedením stranám?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, určitě ano, určitě to tak je, není to nic nového, jenom to sílí to málo co já vím, když občas nahlédnu do tisku. Ona prostě vidí příležitost pro tu Front Nationale rok 2017 budou opět prezidentské volby. Ona si činí naděje, my nemůžeme posoudit, zda se jí to podaří nebo nepodaří. Ale už jsme zažili jednou, kdy vzpomeňme její tatínek se dostal do druhého kola a tehdy jsem se ptal přátel co a jak, oni byli velmi znervózněli a když mi řekli, že volí socialisté a když mi řekli, že volí Chiraka, povídám, tak to máš zvláštní, že ty volíš najednou svého třídního nepřítele. Já říkám, co mám dělat, hrozí nebezpečí Le Pena. Tak musím volit pravicového kandidáta, to byl Chirac, než svého člověka, který neuspěje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak si počíná francouzský socialistický prezident Hollande, o kterém jsme slyšeli v poslední době spíše v souvislosti s novou láskou a také je docela rekordmanem v těch průzkumech co se týče nepopulárnosti.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
On si to malinko, možná si to málem zlepšil tou láskou, protože u Francouzů to musíte brát tak, že oni jsou rádi, když jsou milenky, protože každý by měl mít milenku a není to přečin jako ve většině západních zemích. Má to jednu výhodu, francouzského politika nemůžete vydírat. Vy mu nemůžete říct: Teď jsem vás vyfotil. A on řekne: A co. I Francoise Mitterrande měl jinou ženu a jinou dceru a tak dále. No, on jediné, co mu tedy Francouzi, a to se mi moc líbilo, vytkli, bylo, že když vezl ty rohlíčky té své milé, té své partnerce, tak jel na nesprávné značce mopedu. On jel na představte si ten skandál, na mopedu značky Piaggio, to jest italský, místo aby jel na peugeotu a jsme zpátky u čeho, export, import, ekonomie.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Už příští rok se západočeská Plzeň stane evropskou metropolí kultury. Podle posledních zpráv docela řekla bych, vázne ten hlavní projekt výstavba nového divadla. Nedávno navštívili Plzeň také zástupci monitorovacího a poradního panelu evropské komise a i ti to vidí, že by město potřebovalo více peněz. Jak sledujete, s jakými pocity vůbec tyto přípravy, protože přeci jen není to lokální záležitost je to vizitka celé České republiky.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Za prvé už měli kdysi problém, po kom to pojmenují, to divadlo ještě nebylo hotovo a jedni říkali: "To by mělo být divadlo Václava Havla, Miroslava Horníčka, já jsem si říkal, tak z toho udělejte poboční scénu Járy Cimrmana, ať je pokoj, než se hádat. Víte co, teď došlo k tomu, já jsem se na to podíval. On to je totiž 22 milionů navíc zase. Zase to stojí víc, jednak termíny habrují a zase to stojí víc než to státi mělo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Neumíme to spočítat?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
My máme nějaký problém s počítáním a já už začínám být alergický na slovo vícepráce, protože jsou vícepráce, pak jsou víceplatby a potom to jde do bodu, kdy se s tím nedá hnout.jak to, že se to tedy naplánovalo něco, že tam tedy bude to divadlo a jak to, že to stojí zase o 22 až 22 milionů to má stát víc? To už máme tunel Blanka, to jsou pořád čísla, to máme Opencard a pak ti politici nám říkají: Prosím vás, to tak nebylo, za mě to bylo jinak, za mně to bylo míň, teď je to víc. Já to nechápu, když ta Plzeň, to je přeci důležitý mít divadlo pro takové město jako je Plzeň, město kultury evropské a teď už se to zase zadrhne na takovém tom našem divným účetnictví. My bychom možná potřebovali nějako speciální školu pro české účetní, kteří by plusy, minusy, odsouhlasení a podpis, abychom prostě se trefili, když něco stojí milion, tak aby to nebyly tři. Proč? Protože my dobře víme oba, že cestou k tomu jednomu milionu se jeden až dva zase někde rozdá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Cesta dlouhá, projekt také možná by potřeboval personalistu, protože ve vedení se za ty čtyři roky vystřídalo pět ředitelů.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
To je také taková záležitost, jak to, pět ředitelů, jaký statut, jakým způsobem tedy si rozhodujeme o těchto věcech? Co tam všechno hraje roli nebo máme se domnívat, že kdykoliv se změní politická situace, tak všichni ven a oni půjdou dovnitř, to také nejde. To samozřejmě hraje roli. Také to hraje roli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem paní Kreuzmanová, která byla na začátku toho projektu, která byla odvolána z funkce a nyní se opět vrátila, tak mimo jiné řekla, že: "začaly vévodit lokální politicko-ekonomické zájmy před kulturními vizemi," tolik citace.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Já bych tam, víte po ránu mě to zmáhá, já bych ta dal antikorupční jednotky, a to okamžitě, vyneste prosím vás počítače, my se do nich podíváme, ukažte nám smlouvy a ono se zjistí, ona ta věta, jak jste to řekla, lokální politické, ekonomické zájmy. No, co to je? My tady mluvíme o Rusku o bojarech, dejte si k tomu uvozovky, už žijeme v jiné době. Ale my taky jsme takoví. Máme také podobné tendence, co se kde rozkutálelo. To je skoro náš denní chleba. Pusťte si televizi a dozvíte se, co kde mělo co stát a že to stojí víc a teď, že se pátrá. Tak v rodině to není možné, protože vy, když prostě budu dva platy s partnerem, a jeden zmizí po druhým, tak to bude lokálně a ne politický, ale bude hádačka a bude prostě scéna, bude se zjišťovat, za cos to utratil, kdes byl, nebo za cos to utratila. Tak když je to možný v rodině, proč to není možné v komunitě, lokální komunitě?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě jedno téma máme na závěr dnešního pořadu, čtení baví skoro polovinu českých dětí. Naopak každý pátý ho považuje za nudné, třetina čte každý den, další třetina nepřečte za měsíc jedinou knížku, to zjistil průzkum celostátní národní knihovny. Co tomu říkáte?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Tak já mám celoživotní, možná že jsem posedlík, zážitek a přesvědčení, že četba je hrozně důležitá věc, a to si myslím pro to, že ať jste absolvoval více škol či mně škol, stupně jakéhokoliv, takže je to sebevzdělávání, že stále si osvěžujete hlavu, že se rozhlížíte po světě, že jste jaksi, Němci by řekli im Bilde neboli v obrazu česky. A ty statistiky mi příliš neříkají. Z toho nemohu odhadnout, kolik čtou a zda čtou, ale jedno vám řeknu, jestli se dočítám ,že spoustu těch děcek ta četba nudí, to je špatné znamení, protože hlavně rodiče, nejen škola měli jim předčítat v mládí a způsobit jim takzvaný návyk a jsem trošku pesimista. Přistupuje k tomu technologie a počítače. Já má obavy, že budou méně číst a více počítat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říkají školáci podle toho průzkumu, že je od knih odloudil hlavně internet, počítačové hry a televize.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Oni budou víc počítat, víte, to se naučí. Ale počítat, číst, je to součást života. Ta představa, že absolvuju školu a tím to končí, že dostanu vysvědčení nebo diplom, je myslím, mylná, neboť svět se vyvíjí a my potřebujeme číst, každý z nás to potřebuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Ivan Kraus, spisovatel. Děkuji za rozhovor a těším se za měsíc na viděnou.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Já děkuji vám a pozdrav posluchačům.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: Ivan Kraus , zis
Spustit audio