Erik Best: Donald Trump funguje na základě transakcí. A už to pochopili i politici

30. červenec 2018

Odkládá se hrozící obchodní válka mezi Spojenými státy a Evropskou unií? Summit v Helsinkách byl možná nejdůležitější moment prezidenství DonaldaTrumpa, říká český novinář amerického původu Erik Best.

Donald Trump funguje na základě transakcí. On něco nabízí a očekává něco jako protihodnotu. To si podle Erika Besta začali uvědomovat i evropští politici.

„To bylo vidět, když se pan Babiš vyjádřil k výsledkům summitu v Helsinkách a řekl: ‚No pan Trump chce prodávat víc zbraní, a proto tlačí na zvýšení rozpočtu.‘ Nejsem si jistý, že český politik by měl být ten, kdo odhalí politiku amerického prezidenta, ale jinak to bylo velice výstižné vyjádření,“ upozorňuje Erik Best.

Strategie amerického prezidenta je prý přitom poměrně jednoduchá, podobně jako dříve s Koreou i nyní kupříkladu nejprve vybuduje falešnou situaci s Íránem a následně nabízí východisko z této situace.

„Když mluvil na tiskové konferenci po helsinském summitu, některý z novinářů se Donalda Trumpa ptal na jeho politiku vůči Íránu. A on říkal, že jeho politika funguje, že má lepší politiku vůči Íránu než Barrack Obama, ale že očekává, že mu jednoho dne vůdci Íránu zavolají a že bude deal,“ popisuje Erik Best.

Celou dobu se mluví o tom, co to znamená, že zastavil dohodu s Íránem, o on řekne na tiskové konferenci, že je ochoten vlastně to všechno revidovat.

Podobným způsobem se Donald Trump chová i na domácí politické scéně, kdy tlačí na vládu i na opozici. „Ruší to, co bylo před ním, říká, že jeho předchůdci udělali obrovské chyby a on je napraví. Tak jeho politika funguje a jeho voliči to zatím přijímají. V Americe má Donald Trump stále vysoké preference,“ vysvětluje Erik Best.

 

Pokud budou demokraté chtít vyhrát příští volby, tak budou muset podle Erika Besta změnit svou politiku. Trumpovo chování může každý kritizovat, ale jeho voliči od toho jsou ochotní odhlédnout, protože dělá v jejich očích dobrou politiku.

Nemyslím si, že se podaří prokázat nějaká vina u pana Bakaly. Otázka OKD je spíše politická

To do blížících se voleb u nás podle Erika Besta možná zasáhnou úniky z výslechů k privatizaci OKD, které začaly ve Sněmovně. Cílem těchto výslechů je prověřit, za jakých okolností převáděl stát akcie těžařské společnosti do rukou soukromých osob. Komise se také zaměřuje na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Zatím se žádné úniky informací z jednání sněmovní komise k veřejnosti nedostaly. „Očekávám, že se jich dočkáme před komunálními volbami. Pirátům to může velice prospět, pokud trvali na tom, že něco zjistí,“ je přesvědčený Erik Best.

Zatím je pro známého novináře nejzajímavější spor mezi Bohuslavem Sobotkou a Václavem Klausem, respektive jeho spolupracovníkem, kdy pan Sobotka trval na tom, že za situaci okolo OKD může Václav Klaus a Václav Klaus prostřednictvím svého spolupracovníka trval na tom, že za to může Bohuslav Sobotka.

Že by došlo i na miliardáře Zdeňka Bakalu si však Erik Best nemyslí. „Pan Bakala plánoval dopředu, věděl, co dělá, a nemyslím si, že se tam podaří najít nějaká vina. Ta otázka je spíše politická,“ uzavírá Erik Best.

 

autoři: Zita Senková , mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.