Pozor na ploty z túje. Jsou jedovaté!

15. srpen 2012
Rada pro tento den

Víte, jak vysázet plot z tújí? Poradíme.

Při výběru také záleží na tvaru a velikosti dospělé rostliny
Z toho vyplyne i ošetřování rostlin plotu v dalších letech. Také zvažte, jak bude vypadat výsledný efekt – túje vytvářejí typickou souvislou zelenou stěnu, která ne vždy ladí s okolím, zvláště pokud je velmi dlouhá. V takovém případě je možné vylepšit dojem, pokud v plotu vytvoříte skupiny z různobarevných kultivarů. Kromě toho každý poroste i trochu jinak, což můžete ještě podpořit sestřiháváním na různou výšku – nepravidelná stěna lépe zapadne do okolní přírody. Toto vše je dobré kozultovat při koupi s prodavačem, nejlépe v odborném zahradnictví.

Túje mají dost výraznou charakterickou vůni a pozor!
Všechny jejich části jsou jedovaté. Ve středověku se tinktura z túje západní používala k odstranění bradavic, nesměla se jí však potřít kůže v okolí. V současnosti se proto tinktura z túje již nepoužívá. Také je třeba brát v úvahu, že toxické plody tújí, drobné šištice, mohou lákat k ochutnání malé děti. I po pozření jedné šištice hrozí dítěti v lepším případě nevolnost a zvracení, v horším případě krvavý průjem a křeče.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.