Pořad Meteor asi může za to, že se zabývám vědou, myslí si biolog Jaroslav Petr

5. srpen 2022

„Na popularizaci vědy není potřeba talent od pánaboha. Stačí chtít a spousta lidí vám pomůže. Mně v rozhlase moc pomohl Ivo Budil z Meteoru,“ vzpomíná v Blízkých setkáních. Je pravda, že věda píše úžasné příběhy? Co ho na vědě baví a nebaví? Dělá se u nás dobrá věda? Odporuje homosexualita přírodě? Kde, proč a jak se dělají ve vědě podvody? Poslechněte si v audiu.

„Pro tento vědecko-populární magazín jsem začal psát v roce 1992. Když mi k prvnímu příspěvku Ivo Budil napsal komentář, tak byl třikrát delší, než ten můj článek. Celý byl o tom, co všechno je tam špatně a velmi laskavě mi vysvětloval, že takhle ne,“ usmívá se vědec.

„Ta spolupráce trvá dodnes a je to pro mě srdeční záležitost. To je totiž pořad, který jsem poslouchal už jako malý kluk. Nařizoval jsem si ráno budík, abych ho nezaspal. Možná, že i ten poslech novinek z vědy, které jsem v Meteoru slyšel, přispěl k tomu, že se živím vědou,“ vyznává se biolog.

Jak na to?

„Popularizace vědy je úžasná věc a je to dobrodružství,“ pokračuje Jaroslav Petr. S humorem poznamenává, že vědci se shodují na tom, že věda se má dát nejširší veřejnosti, ale neshodnou se na tom jak.

„Je třeba najít kompromis mezi tím, aby to bylo populární a současně pravdivé. Aby si posluchač, čtenář nebo divák odnesl informaci, které rozumí, ale aby přitom odpovídala vědecké realitě. A to je balanc na ostří břitvy,“ uzavírá.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související