Politické strany nemají úroveň. Jejich morálka upadá a ztrácejí smysl, říká Ivan Hoffman

16. červen 2014

Změnilo se u nás něco rok od pádu vlády Petra Nečase? Poučili se politici, nebo jedeme ve stejných kolejích?

Podle komentátora Ivana Hoffmana se někteří politici polepšili. „Pochopili, že by neměli řešit hlavně sami sebe, ale dělat to, zač je platíme.“ Vláda Petra Nečase si prý o problémy koledovala hodně dlouho.

Byli jsme svědky neustálých hádek v koalici. Kvůli různým skandálům se vyměnili téměř všichni ministři. „Politici si toho dnes tolik nedovolí. Je to hlavně psychologický moment. Viděli totiž, že to vedlo ke konci zaběhlé politické strany.“

Čtěte také

Propojení mezi boháči a politiky podle Ivana Hoffmana stále existuje. Jen to není tak moc vidět. Dalším důkazem změny je prý také vnitrostranické referendum v ČSSD.

Vnitrostranická demokracie?
Povšimli si totiž, že voliči preferují ty, kteří říkají, že budou hlavně makat a pracovat pro stát jako pro firmu. To podle komentátora zavedené politické strany udělat nemohou. Mají tedy jedinou možnost. Prosadit více demokracie uvnitř strany.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci oznámil, že nemá důvod rezignovat

Téměř 23 tisíc sociálních demokratů tak zřejmě bude rozhodovat o sestavování volebních kandidátek či o zavedení kvóty, podle které stanoví počet žen na kandidátkách.

Tuto situaci prý hned využili lidé, kteří jsou v opozici. „Jiří Hašek nebo Jeroným Tejc na Sobotku vytáhli vnitrostranické referendum o církevních restitucích. Je to finta, jak znejistit předsedu a znovu rozehrát boj uvnitř strany,“ dodal Ivan Hoffman. S tím by totiž Bohuslav Sobotka určitě narazil v koalici.

Koho vlastně naši politici zastupují?
Politické strany v poslední době prý nemají úroveň. Jejich morálka upadá a ztrácejí smysl. Panuje oprávněná obava, že hají zájmy jen těch, kteří mají moc, ne obyčejných lidí. Politici si totiž musejí peníze půjčovat a dostávají se do bludného kruhu dluhové pasti.

Politika musí najít opět svůj smysl. Pomoci může i akceptování občanské společnosti. Jinak se u nás nic nezmění. „Je potřeba ale změnit celý systém financování. Musí se zrušit globální kasino, ve kterém se točí fiktivní a nekryté peníze.“

„Zisk pak nespotřebovává stát, ale neznámí, kteří stojí někde v pozadí.“ Podle Ivana Hoffmana se politici musí jednoho dne vzbouřit a najít řešení. Pokud to neudělají, hřiště se jim začne ještě víc zmenšovat.

Jaké poselství poslal světu nový slovenský prezident Andrej Kiska? Blíží se třetí válka v Iráku? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio