Politolog Jelínek: Korespondenční volba zvýší komfort voličstva. Politici se ale k volbě poštou staví účelově a pokrytecky

24. červen 2024

Sněmovna koncem týdne schválila korespondenční volbu ze zahraničí. Proti byli politici z hnutí ANO a SPD, kteří se obávají ztráty důvěry obyvatel k regulérnosti voleb kvůli možným machinacím. Novelou se nyní bude zabývat Senát. O co jde v celém sporu nejvíce? Politolog Lukáš Jelínek ještě vysvětlí, jak se výsledky eurovoleb promítnou do tuzemské politiky, i to, jaké dopady může mít napětí mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu.

Zastánci hlasování poštou poukazují na nutnost zpřístupnit volební právo i českým občankám a občanům žijícím v zemích, kde je pro ně časově nebo finančně náročné jet kvůli hlasování stovky kilometrů, mnohdy i opakovaně, na zastupitelský úřad České republiky.

Volby poštou mohou zapojit do politiky více lidí

Opozice se ale obává možných machinací. S návrhem na opětovné projednání předlohy ve druhém čtení však hnutí ANO neuspělo a nepochodilo ani hnutí SPD s návrhem na zamítnutí. „Korespondenční volba samozřejmě zvýší voličský komfort a zapojí více lidí do politiky. Vadí mi ale hektičnost projednávání návrhu,“ přiznává v pořadu Jak to vidí... politolog Lukáš Jelínek.

Priorita na úkor jiných

Jako problematické se mu zdá hlavně to, že si vládní koalice vytkla korespondenční volbu jako svoji prioritu. V tom případě ji ale měla předložit jako vládní návrh, ne jako poslaneckou iniciativu. „Vládní návrh musí projít kolečkem připomínkových míst včetně Legislativní rady vlády. V ruce bychom zřejmě měli i autoritativní vyjádření ústavních právníků k otázkám, které klade opozice, tedy jestli nedochází k nalomení některých ústavních práv,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pokud se ale návrh schvaluje na základě poslanecké iniciativy, poslední slovo řekne až Ústavní soud. „Celou proceduru jsme si mohli odpustit, kdyby samotná příprava zákona byla konsensuální a otevřenější jak opozici, tak i expertům z řad ústavních právníků. O to víc, když vláda korespondenční volbu prezentuje jako svoji prioritu, přestože tu jsou podle mě mnohem závažnější témata k projednávání, aniž bych chtěl korespondenční volbu jakkoli bagatelizovat,“ připouští Jelínek.

Na mysli má zejména zajištění bezproblémového chodu veřejných služeb, podporu vzdělání a dořešení ekonomických a sociálních problémů, které vyplývají z předchozích krizí, jimiž společnost prošla. „Voliči teď podle mě mají trochu jiná očekávání. Korespondenční volba ale může ukázat, nakolik to politici s voliči myslí vážně.“

Nasliněný prst

Řada politických stran totiž podle Jelínka využívá korespondenční volbu účelově. „Korespondenční volbu například odmítali občanští demokraté, když se báli, že nebudou získávat hlasy ze zahraničí. Stejně tak hnutí ANO, když vstupovalo do politiky, tvářilo se jako nová liberální, modernizační síla, která by mohla získávat hlasy Čechů v cizině. Potom se ale posunulo jinam, hlasy nedostává, a proto se najednou staví proti. Byl bych velmi rád, kdyby si politické strany tento účelový přístup a pokrytectví odpustily.“

Bohužel politické strany mění své názory stále častěji, protože jim to u voličstva prochází. „Voliči chtějí rychlá a jednoduchá řešení a je jim celkem jedno, že politická strana ještě před rokem navrhovala něco jiného. Snaha zavděčit se je stále silnější. V minulosti byly politické strany ukotveny svojí členskou základnou a strukturami, musely se držet svého programu a hájit to, co říkaly v minulém volebním období. Dnešní nastupující hnutí si sliní prst mnohem častěji a těžkou hlavu si ze slibů nedělají...,“ uzavírá politolog.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.