Pohádky z Kunratického lesa. O vodnících, čertech i králi Václavovi čte Stanislav Zindulka

8. květen 2022

Kolem Kunratického lesa to žije. Jsou tam dva mlejny na potoce, vodu můžete popít ze zázračné studánky Václavky, popovídat si s hajným Andulou, posedět pod dubem a dokonce se potkat s pytlákem nebo čertem.

Napsal: Arnošt Vít
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Yvona Žertová
Natočeno: 2004

O dvou mlejnech

Vodníci dokáží mlynářům pomoct nejen s náhonem a vodou, ale taky s jejich trápením. V Kunraticích dobře poradili dětem z dolního a horního mlejna.

O hospodě „U zeleného ptáka“

Snad každý král a panovník by si přál mít předmět, který dokáže vyzkoušet, jestli je člověk poctivý. Král Václav IV. takový kouzelný sáček dostal od kejklíře v hospodě U zeleného ptáka. Co se ze sáčku dozvěděl?

O studánce Václavce

Za darovaný kousek chleba se v pohádkách dějí zázraky. V téhle bude díky chlebu nalezena studánka Václavka s léčivou vodou.

O Rusalčině studni

Spadnout do jámy na studnu, z toho může být pěkně neveselo. Hajných Andula měla štěstí: studnu kopal šikovný studnař Valenta, kterému tahle nehoda změnila život.

O pytláku Jírovi

Kdo má rád les a umí z něj nejen brát, ale taky se o něj starat, tomu se les může stát obživou. Podobně jako pytlákovi Jírovi.

O dubu se zlatou korunou

Dva dubové proutky mohou ukázat cestu dvěma dětem, na které tak toužebně čeká šikovný truhlář Michal se svou ženou. Co jim poradil vyšehradský poustevník?

O sedminedělním čertovi

Kunratického kováře navštívil čert. Za dobře odvedenou práci nechtěl zaplatit, nabídl, že splní tři přání a za to dostane kovářův podpis. Jak se kovář z téhle polízanice dostal?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související