O Růžičce a pavím princi. Pohádka na motivy magického příběhu ze Špalíčku veršů a pohádek Františka Hrubína

1. květen 2022

Křehká princezna se zamiluje do páva, a když ho ztratí, její tvář se zahalí do smutku. Poslechněte si příběh o tom, jak proplout moře a překonat hoře, který na motivy pohádky Františka Hrubína napsala Hana Lehečková. Vyprávění se soustředí na témata odhodlanosti, lásky k přírodě a věrnosti. V režii Vlada Ruska vznikla citlivě uchopená klasická pohádka s Eliškou Zbrankovou, Markem Lamborou nebo Ondřejem Rychlým v hlavní rolích a s hudbou Kryštofa Marka.

Osoby a obsazení: Eliška Zbranková (Růžička), Marek Lambora (paví princ), Ondřej Rychlý (Vavřinec), Jan Battěk (Florián), Marie Štípková (Hněvka), Kamila Špráchalová (královna), Zdeněk Hruška (král), Linda Rybová (matka, ryba), Vanda Chaloupková (dcera, ryba), Lucie Pavlíková (druhá dcera, ryba), Jiří Knot (dědeček), Hana Seidlová (paní), Marek Mikulášek (sluha), Kryštof Rýmský (zlotřilec), Antonín Holoubek (malý Florián), Daniel Vano (malý Vavřinec)
Napsala: Hana Lehečková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2021
Produkce: Jana Knappová

Princezna Růžička žije na královském dvoře spolu se svými rodiči a dvěma staršími bratry. S nikým si příliš nerozumí a čas tráví nejraději sama v zahradě, kde si každý den povídá s pestrobarevným pávem.

Zamiluje si ho dokonce natolik, že se její rodiče začnou obávat o její zdraví a ptáka z královské zahrady vyženou. Od té doby začne Růžička vadnout a je stále smutnější a smutnější.

Král s královnou se tedy rozhodnout vyslat její dva starší bratry Floriána a Vavřince do světa, aby páva našli. Záhy ovšem bratři zjistí, že to není obyčejný pták, ale zakletý princ. Co vše bude muset Růžička překonat, než svého milého opět spatří?

Špalíček veršů a pohádek

Jméno básníka, spisovatele a dramatika Františka Hrubína (1910–1971) zná téměř každý od dětství. Jeho Špalíček veršů pohádek (1957) plný hádanek, říkadel a pohádek vycházejících z lidových i cizokrajných předloh provází několik generací od nejútlejšího věku. 

Hrubín proslul svými úpravami látek známých světových autorů. Například Pohádek tisíce a jedné noci nebo Krásky a zvířete. Známé příběhy přetváří, obměňuje a zjednodušuje.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související