Prokletí hadího krále. Premiéra pohádky o pokladu, ke kterému je přístup jen na Velký pátek

17. duben 2022

Pohádku na motivy pověstí z Bradla a Veleboře o Marušce, která uvízne v podzemí pod skálou Bradlo. Vchod se otevírá jen jednou ročně na Velký pátek. Podzemí je plné pokladů a střeží ho Hadí král, který má za úkol zahubit každého, kdo se do podzemí dostane. V pohádce o „Moravském Blaníku“ zazní i původní písničky, které si na Hané lidé zpívali před více jak sto lety.

Účinkují: Marek Němec, Jana Stryková, Tereza Císařová, Miroslav Táborský, Daniela Kolářová, Václav Neužil, Václav Vydra, Radek Holub, Zdeněk Hruška, Alexandr Mojžíš, Samuel Budiman, Václav Hubka, Vojtěch Černý, Magdaléna Müller, Anežka Šubrtová, Meda Folprechtová, Julie Součková a Kateřina Kašparová
Napsal: Libor Kvapil
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový design: Milan Křivohlavý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 17. 4. 2022
Produkce: Dana Reichová

Bradlo, nazývané Moravský Blaník, je nejvýše položeným skalnatým kopcem Úsovské vrchoviny. Když se na něj zadíváte, napadne vás, že do zdejšího kraje nepatří. Jako kdyby se ta skála na kopec zatoulala nedopatřením.

Povídá se, že hluboko pod Bradlem se rozprostírá rozsáhlý spletenec chodeb a jeskyní, kde byste se lehce ztratili. Dostat se do nich z našeho světa lze jen na okamžik, a to na Veliký pátek.

Tehdy se skála za úsvitu otevře a za soumraku opět zavře. Kdo se do podzemí odváží, najde poklad. Získat ho je takřka nemožné. Bradlo je totiž místem plným nadpřirozena.

Msta z neopětované lásky

Pověst praví, že na skále kdysi stával hrad, ve kterém žil král Jan. Do panovníka se zamilovala čarodějnice, ale protože Jan její lásku neopětoval, spolčila se z pomsty se sousedním králem a vyvolala válku.

Jan bohužel prohrál. Jeho země byla zničena a hrad pobořen. Čarodějnice ho navíc zaklela do obřího hada s korunou na hlavě. Od těch dob vládne hadům, v podzemí pod Bradlem, hlídá poklad a hubí každého, kdo se tam objeví. Pomoci mu může jen Maruška.

Na motivy hanáckých pověstí

„Při psaní jsem vycházel z pověstí, které se vypravují v okolí mého domova. Tím je hanácká vesnička Veleboř, rozprostírající se v blízkosti Úsova. Pověstí se tu dochovalo poměrně mnoho, hlavně o vrcholu Bradlo, přezdívaném Moravský Blaník. V pohádce zazní i původní písničky, které si u nás lidé zpívali před více jak sto lety,“ vysvětluje autor Libor Kvapil.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.