Podle Pavla Kosatíka u nás vzniká málo dobrých románů

16. duben 2014

Hlavní cenu Magnesia Litera si minulý týden odnesla kniha Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou. Převzala už populárně-vědecká literatura prvenství románu?

Spisovatel a publicista Pavel Kosatík, jak sám říká, není ideálním hodnotitelem, protože se často staví do opozice k některým literárním cenám. „Smysl literárních cen je nezpochybnitelný. Upozorňují veřejnost, že literatura stále vzniká. Někdy se mi zdá, že jich je ale moc.“

Průvodce protektorátní Prahou, letošního vítěze Magnesie Litery, ale spisovatel hodnotí kladně. „Je to faktograficky velice zajímavá záležitost. Každému, kdo se zajímá o dějiny války, umožní, aby na vlastní kůži chodil po Praze a místa si obešel.“

Čtěte také

Podle Kosatíka existuje někde v pozadí představa, že by naše národní literatura měla generovat dobré prózy a my je neměli přehlédnout. A díky ceně je naopak ještě víc číst.

„Nevím, jestli si každý z nás, kteří literaturu neignorujeme, vybaví dobré romány, které cenou prošly. Hodně lidí si vzpomene na knížku Jana Nováka Zatím dobrý,“ připomněl knihu o bratrech Mašínech.


Z historie čerpáme v současnosti

Vítězství historického průvodce tak může mít i dobrou stránku, protože zpochybňuje teorii o prvenství románu. „Je otázka, jestli je román nejlepším způsobem pro vyjádření současnosti, jako to bývalo před sto lety,“ hodnotí publicista.

Mimo beletristické kategorie bylo vyhlášeno i několik jiných. Kosatík si nejvíce považuje tu za Nakladatelský čin, kterou dostal soubor Velké dějiny zemí Koruny české. „Pro společnost je velmi důležité, jestli je schopna vygenerovat zásadní historické dílo,“ říká.

Jaký byl osud operní pěvkyně Jarmily Novotné? Jsme na prahu nové studené války? Jak vnímá škaredou středu? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: Pavel Kosatík , zis , jra
Spustit audio