Po stopách kalendáře. Od pozorování slunce až k atomovým hodinám

V prvním díle nového pořadu podrobně prozkoumáme zajímavou historii kalendáře. Potřeba lidí stanovit začátek a konec dne, týdne, měsíce, roku, tu byla odjakživa.

Marilyn Monroe řekla: „Byla jsem v kalendáři, ale nikdy na čas.“ Jaký je příběh vzniku kalendáře? Většina z vás už doma, v práci nebo třeba na chalupě nějaký kalendář má. Kalendář se stal naší každodenní součástí. Bez něj bychom nevěděli, kdy mají naši přátelé, kamarádi nebo třeba tchýně svátek.

Půvabné kalendáře do peněženky 

Víte například, kdy poprvé se objevil malý kalendář, který se vejde do peněženky? Tenhle praktický a přitom veskrze reklamní předmět u nás objevil poprvé už v 1. pol. 19 století. 

Od pozorování slunce k atomovým hodinám 

Od pozorování přírodních jevů a odhadování času od slunce, měsíce nebo hvězd jsme se posunuli téměř k dokonalosti. Atomové hodiny mají takovou přesnost, že se se skutečností rozcházejí maximálně o sekundu za 158 milionů let. Přesto i dnes mnoho vědců přichází s dalšími a dalšími návrhy, jak ten současný kalendář vylepšit.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související