Písnička musí být napsaná bez jediného škrtu a pak je dobrá, ujišťuje Zdeněk Vřešťál

3. červenec 2021

Nerez a Lucia vydávají novou desku s názvem Cela. „Sešly se mimořádné písničky,“ myslí si muzikant.

„Kromě Lucie a mě se o repertoár zasloužila slovenská básnířka a písničkářka Silvia Kaščáková. Mám radost, že deska vychází na vinylu i na CD,“ svěřuje se Zdeněk Vřešťál.

„Nyní vystupujeme jako Neřež, ale i Nerez a Lucia s Lucií Šoralovou.” Stala se Lucia kopií Zuzany Navarové nebo její náhradou? „Už jsme těch zpěvaček vystřídali několik, některé se snažily Zuzanu napodobit. Lucia je originál, má vlastní poetiku, melodie a zpívá skvěle. Jinak než Zuzana, ale skvěle.“

Jak je to s psaním

Zdeněk Vřešťál se řídí heslem: Písnička musí být napsaná bez jediného škrtu a pak je dobrá Ve svých hudebních začátcích psával hodně a pravidelně. „Chodil jsem do houslí a do trombonu, pak jsem zkusil i něco napsat. Psával jsem i tři písničky denně,“ vzpomíná zpěvák a hudebník.

A jak vznikla například písnička V pořádku? „Já byl s dětmi na horách v Prezidentské chatě, nudil jsem se, bylo málo sněhu, a tak jsem začal psát tento text, tchýně ho ráda neměla.“

Spolupráce a kvalita

Zcela zásadní je pro Zdeňka Vřešťála spolupráce s Vítem Sázavským. "S Vítkem spolupracujeme už 42 let, pořád se sneseme.“ Poznali se v menze ve frontě na knedlíky. „Později jsem začal nosit písničky a on mi je vyhazoval. Z deseti písniček nám se Zuzanou devět vyhodil. Zůstala jen kvalita, a za to mu děkuju.” 

Skupina Neřež také dlouhá léta spolupracovala s Marií Rottrovou. „Seznámil jsem se s ní u naší společné daňové poradkyně. Natočili jsme desku a pak hráli společně sedmnáct let. S Jarkem Nohavicou to bylo také zajímavé a přínosné. A těch spoluprací bylo ještě mnohem víc,“ zdůrazňuje Zdeněk Vřešťál.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.