Protože jsme tři závodně plavali, dali jsme si název Plavci, uvádí Jiří Veisser

26. červen 2021

Kapela Hillbilly Western vznikla v roce 1964. Později se přejmenovala na Rangers a dál nuceně na Plavce. Na její historii vzpomíná jeden z jejích členů.

Nastoupil do prvního ročníku strojní fakulty, do kterého propadl Pavel Fáček. Ten chodil rok předtím do ročníku s Tondou Hájkem a Milanem Dufkem.

„Vyhlásil konkurz na houslistu, dostavil jsem se jediný, proto jsem vyhrál. Ptal jsem se, co očekávají, a Tonda Hájek mi řekl legendární větu: Musíš zapomenout na vibratto a budeš hrát takové vadá vadá,“ směje se dnes. 

Jak to bylo s názvem

 „Název Rangers byl spontánní, předchozí pojmenování nebylo dost výrazné a úderné. Ranger je člověk, který neustále mění své působiště, jsou to strážci amerických národních parků, kanadská jízdní policie nebo také královští myslivci,“ vysvětluje.

„Po třetí desce vyšla velmi dobrá kritika, jen na konci bylo napsáno: A proč se těchto šest sympatických chlapců jmenuje Rangers, když jsou to američtí zabijáci ve Vietnamu? Marně jsme vysvětlovali, co Rangers znamená. Protože jsme tři závodně plavali, tak jsme si dali název Plavci, abychom tou dobou propluli. Nakonec toto pojmenování zůstalo hodně dlouho,“ připomíná Jiří Veisser.

Co dělá dnes

Dnes se Rangers rozdělili. Jiří Veisser vystupuje se skupinou Šance. Protože s ní hraje písně Rangers, pojmenovali se New Rangers. Už 3. července chystají koncert na Hluboké.

V listopadu oslaví Jiří Veisser 75. narozeniny. „Oslava bude společná s mojí ženou, je stejný ročník,“ dodává.

Spustit audio

Související