Pijte kávu, je prý zdravá
Káva nejen povzbuzuje organismus, ale pomáhá i v prevenci onemocnění rakovinou tlustého střeva.
Tak zní poslední závěry vědecké studie. Jiné výzkumy prokázaly, že pití kávy poskytuje ochranu proti některým nemocem, včetně stařecké demence, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a cukrovky 2. typu.
První krůčky byly nejisté
Vědecké zprávy o vlivu kávy pocházejí z počátku devatenáctého století: Německý vědec Friedlieb Ferdinand Runge tehdy konstatoval, že v semenech kávy je obsažen alkaloid kofein, který povzbuzuje činnost některých orgánů, jako jsou srdce, mozek, nervy, ledviny či svaly.
Rozkrývání sloučenin nebylo snadné
Vedle známého kofeinu, jehož účinky jsou zatím nejvíce probádány, však káva obsahuje daleko širší spektrum látek, které mají vliv na lidské zdraví. Zelená kávová zrna obsahují vodu, tuk, sacharidy, bílkoviny, vlákninu a mnohé další látky, přičemž některé z nich se během zpracování kávy, zejména pražením, mění a vznikají z nich látky nové. Z hlediska zdraví jsou nejdůležitější polyfenoly − antioxidanty bojující proti škodlivým volným radikálům.
Za všechno může kyslík
Jak známo, lidské tělo se neobejde bez kyslíku. Potřebuje ho každá buňka k uvolňování energie. Asi 1−3 % vstřebaného kyslíku ovšem reaguje s určitými chemickými sloučeninami a podílí se tak na vzniku molekul volných radikálů. Těch existuje mnoho typů, ale jedno mají společné: Ve snaze doplnit svou molekulovou strukturu napadají a ničí jiné molekuly. Důsledkem nadměrného množství volných radikálů v těle jsou obávané nemoci infarktem počínaje a rakovinou konče. Nejúčinnější cestou, jak organismus ochránit před útoky volných radikálů, je konzumace potravin bohatých na antioxidanty. Nejvýznamnějšími antioxidanty jsou vitaminy A (karotenoidy), C a E (tokoferoly, ale rovněž flavonoidy a polyfenoly, obsažené především v ovoci, zelenině, tmavé čokoládě, červeném víně, cereáliích, čaji a také v kávě – hlavně v černé překapávané.
Další podrobnosti o složení kávy a jejích účincích na lidský organismus najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.