Petřínská rozhledna. Pražskou Eiffelovku chtěl Hitler zbourat

Její výstavba začala 16. března 1891. Myšlenka jejího vzniku je ale ještě o dva roky starší. Zrodila se při návratu členů Klubu českých turistů ze Světové výstavy v Paříži. „Proč by i Praha nemohla mít svou Eiffelovku?“  ptali se.

Družstvo pro výstavbu rozhledny založila skupina nadšenců v čele s doktorem Kurzem a architektem Pasovským. S velkým zápalem zabezpečili finance, pozemek, firmy zajišťující výstavbu i přízeň radních a veřejnosti.

Proto mohla být 20. srpna 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy slavnostně otevřena Petřínská rozhledna. Nezničily ji ani dějinné události ani dva požáry. Dokonce ani to, že si Adolf Hitler přál, aby ji zbourali.

A tak dodnes hrdě stojí na svém místě jako jedna z nejromantičtějších a nejnavštěvovanějších pražských památek. V místech, kam se dostanete lanovkou a kde „Láska je láska“.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související