Beatles. Fenomenální kapele vyšlo první album s tiskovou chybou a stalo se sběratelským unikátem

The Beatles! Legendární kapela, která 22. března 1963 vydala své první album Please Please Me. Od té doby kralovala celému hudebnímu průmyslu. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Petr Matyáš Cibulka.

Společným domovem všech bývalých Brouků je Liverpool, kde se všichni narodili a někteří tam dodnes žijí. Když se řekne Beatles, většině se nejspíš vybaví jména John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr. Ale co třeba Brien Epstein? Většina úspěšných hudebních manažerů zůstává skryta ve stínu. 

Budou slavnější než Elvis

Brien Epstein pracoval v obchodě svého otce a v roce 1961 se přišel podívat na Beatles. Po skončení koncertu údajně prohlásil, že tahle kapela bude jednou slavnější než Elvis. Začal Beatles zastupovat a činil se. Už druhý singl ovládl všechny britské žebříčky. Z neznámé liverpoolské skupiny se stal fenomén.

Sběratelé a Beatles

Některé předměty kolem Beatles se staly sběratelskými skvosty. Například rozčilený dopis Johna Lennona se vydražil za rekorní částku.

Čtěte také

Dalším unikátem je několik výtisků singlu, kde je chybně uvedeno jméno Paula McCartneyho. 

Posledním nahraným albem se stalo Abbey Road. Pak následoval poslední koncert na střeše a konec. I když jejich rozchod byl velmi bouřlivý, Ringo Starr věří, že nebýt pozdější tragické smrti Johna Lennona, kterého v roce 1980 zastřelil duševně nemocný Mark David Chapman, mohla se kapela alespoň na čas znovu obnovit.

Hrdinkou dalších příběhů z kalendáře bude herečka, která proslula rolí Kleopatry a osmi manželstvími.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související