Rowan Atkinson. Hrál Maigreta, ale svět uchvátil jako popleta Mr. Bean s medvídkem

Dnešním oslavencem je Angličan, což podtrhuje tvídovým sakem a tenkou červenou vázankou. Jezdí ve žlutozeleném mini. A má plyšového medvídka.

Jestli jste hádali, že narozeniny slaví Rowan Atkinson, pak máte pravdu. Vystudovaný elektroinženýr začínal v rádiu, v televizi debutoval se svou show The Atkinson People, ve které ztvárnil hned tři postavy. Oslavenec ale není jeden, jsou vlastně dva. Narozeniny slaví i nešika, popleta a věčně dětinský Mr. Bean.

První díl legendárního britského sitcomu, který baví už třetí generaci, se na obrazovkách poprvé objevil v roce 1990. Už tehdy nechyběl pletený medvídek s knoflíkovýma očima a limetkově zelené mini s černou kapotou. Scéna, kdy pan Bean řídí auto z křesla uvázaného na střeše, je nezapomenutelná.

Rowan Atkinson ale nezáří jen v komických rolích. Zahrál si i nezapomenutelného komisaře Maigreta. Stojí po boku takových jmen jako Jean Gabin nebo Bruno Cremer, kteří ztvárnili tuto postavu před ním.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jakub Šafránek , Jan Kovařík , Tereza Stýblová
Spustit audio

Související