Pavlína Nečásková: Povinné očkování? Rakousko jako první vykoplo dveře a zbytek Evropy čeká, zda se to vyplatí

30. listopad 2021

Už čtvrtý celoplošný lockdown. To je realita na Slovensku a v Rakousku. Rakouská vláda navíc jako první v EU přistupuje k povinnému očkování proti nemoci covid-19. Jaká nálada tam panuje? A půjde stejnou cestou i zbytek Evropy?

Povinného očkování zvažují i na Slovensku nebo v Maďarsku. České ministerstvo zdravotnictví bude podle Adama Vojtěcha navrhovat povinné očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let od 1. března 2022.

„Je to skutečně velmi přísné. Rakousko jako první země v Evropě vykoplo dveře a teď se čeká, kdo další se přidá. Celá Evropa sleduje, jestli se opatření vyplatí a jestli je to správná cesta, popisuje Pavlína Nečásková, reportérka zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Rozpolcení Rakušané

V Rakousku by měla mít povinná vakcinace oporu v zákoně. Rakouská vláda si uvědomuje, že se pohybuje trochu na hraně toho, co je společnost ochotna přijmout. Opírá se ale o čísla a o to, že situace prostě není dobrá. Naočkováno je sice kolem 66 % lidí, ale v porovnání s ostatními patří pod průměr EU.

Čtěte také

Přesto je podle Nečáskové zajímavé, že rakouská vláda k tak přísnému kroku přistoupila. Rakušani jsou totiž prý poměrně skeptičtí k vědě a medicíně. „V Rakousku má velmi silné postavení alternativní medicína. A v historii tam bylo povinné očkování pouze proti pravým neštovicím.

Rakušané tedy vůbec nejsou zvyklí na to, aby jim někdo přikazoval a radil, jakou zdravotní cestou se mají vydat. Samozřejmě to u řady lidí vyvolalo velkou nevoli. Rakouská společnost je velmi rozpolcená a reaguje nadmíru emotivně.

Masivní demonstrace

V Rakousku se poměrně často demonstruje. Čtvrteční demonstrace proti celoplošnému lockdownu a chystanému zavedení povinného očkování byla prý ale jiná.

Byla mnohem masovější a bylo cítit, že vídeňské úřady i policie z toho měly velké obavy. Hlavním tématem protestů bylo hlavně povinné očkování,“ popisuje rozhlasová zpravodajka.

Nečekaná uzávěra

Rozladění rakouské společnosti vychází rovněž z toho, že celoplošná uzávěra přišla naprosto nečekaně, přestože se ještě před dvěma týdny týkala pouze lidí neočkovaných. Za to se později rakouský kancléř omluvil.

Rakouská vláda ještě v létě tvrdila, že už nikdy žádná opatření nezavede. A najednou k tomu musela přistoupit. K národu tedy promluvil i prezident a vyzval společnost k jednotě, aby tato vlna byla už poslední, uzavírá zpravodajka.

Další témata rozhovoru: korupční kauza rakouského exkancléře Sebastiana Kurze; rakouská a slovenská očkovací loterie; selhání covidové strategie na Slovensku; stabilita slovenské koalice.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.