Ondřej Kepka napsal knihu o mamince Gabriele Vránové. „Na některých místech jsem byl tvrdý,“ uvádí

29. listopad 2022

Magnetický vítr Gabriely Vránové. To je kniha, kterou napsal její syn, herec a moderátor Ondřej Kepka. „Je to scénář jejího života a na začátku je fejeton o našem posledním setkání. Byla to síla,“ vzpomíná. Kdy a proč začal s fotografováním? Baví ho to? Na které fotky je pyšný? Jak se dostal k moderování Nočního Mikrofóra na Dvojce? Mluvila mu do toho maminka? Co ho spojuje s Kopřivnicí?

„Snažil jsem se vyprávět její život pohledem syna a taky režiséra. A tam jsem byl na některých místech tvrdý. Až bylo ze strany rodiny zamračeníčko. Ale když člověk píše jen slova typu úžasný, skvělý, jedinečný, tak to lidi odradí,“ myslí si Ondřej Kepka.

Kniha obsahuje některé nikdy nepublikované texty, verše a překlady Gabriely Vránové. „Její tatínek a můj dědeček byl básníkem a ona měla básnické střevo. Když jí vypadl text, uměla z fleku veršovat. Byla skvělá v překladech z maďarštiny a slovenštiny. To všechno v knize je. Při psaní byly chvíle, kdy jsem měl co dělat, abych zůstal nad věcí a nebyla ze mě plačka.“ 

„Máma byla rozkošatělá, emotivní, pro některé až hysterická. Protože měla slovensko-maďarské kořeny. A já jsem se snažil zformulovat některé její myšlenky, které nedokázala říct. Vyslovit to, co ona cítila,“ uzavírá herec, režisér a moderátor Ondřej Kepka.

Spustit audio

Související