Úžasné životy: Karel Čapek podle Ondřeje Kepky

12. leden 2020

Už je to více než 80 let od tragického úmrtí jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů, dramatiků a fejetonistů Karla Čapka. A letos si připomínáme 130 let od jeho narození.

Tvorba Karla Čapka mě, podobně jako mnohé z vás, provázela už od dětství. Samozřejmě jsem rád poslouchal a později i četl jeho pohádky. Ale především jsem pak o několik let později uspěl v celonárodním kole recitační soutěže Pražské vajíčko s jeho Červnem z knihy Zahradníkův rok. Následně jsem obdivoval jeho Povídky z jedné i druhé kapsy.

Čtěte také

Ctnost ticha ve Strži

Čapkovo letní sídlo – Strž u Dobříše, kam velice rád a často jezdil, je pro mne místo obestřené tajuplným geniem loci. Čapek zde pociťoval „Ctnost ticha“ – a musím říci, že mu rozumím.

Toto nádherné místo jsem objevil v roce 1996 při natáčení jednoho z dílů televizního Lapidária a ihned mě okouzlilo svojí nenapodobitelnou atmosférou.

Čapkův obyčejný život

Pak přišel dokument Karel Čapek a jeho Obyčejný život, který jsem pro televizi připravil k 70. výročí jeho úmrtí. Myšlenka na vznik tohoto filmu byla už dávná, ale až v roce 2008 se mně ho podařilo realizovat.

Snažil jsem se připravit film sice trochu didaktický, který by ale dal prostor i méně známým skutečnostem. Mezi ně jistě patří Čapkův blízký vztah ke Slovensku. Chtěl jsem upozornit na přesah jeho myšlenek do dnešních dní.

Čtěte také

Vizionář jako Verne

Obdivuji jeho vize, které se později staly skutečností. Vnímám ho podobně jako Julese Verna. Svůj vůbec nejvýznamnější vizionářský kousek předvedl ale ve stati Proč jsem se nestal komunistou. Taky vnímám Čapka jako filozofa, když jsem se setkal s jeho novelou Obyčejný život.

Myslím, že u mě vše vyvrcholilo celoročním seriálem Na návštěvě u Karla Čapka, který jsem měl možnost realizovat v Českém rozhlase. Dostal jsem zde tvůrčí volnost a právě zde jsem – zejména v posledních dílech – řekl asi vše, co jsem chtěl o svém vztahu k Čapkovi říci.

Ondřej Kepka na návštěvě ve vile bratří Čapků

Spolupráce na Úžasných životech – to byla velká radost a možnost veřejnosti sdělit, proč mě Čapek tak oslovil. Snažil jsem se také některé mistrovy myšlenky vysvětlit. Tak, jak je chápu já v roce 2020.

autor: Ondřej Kepka
Spustit audio

Související