ODKAZY 11.5. - Roboti kolem nás i v nás (+VIDEO)

11. květen 2013

Mít dojem, že propojení mozku a počítače je téma pro fantasty, znamená nežít v realitě. Lidským kyborgům už věda pomáhá překonávat handicapy a chystá se do dalších oblastí, které ještě nejsou dostatečně probádány.

Už delší dobu je známo, že úplnou ztrátu zraku může nahradit jazyk. Speciální destička, kterou si nevidomý vloží do úst, převádí na mikrosenzory signál z kamery a nervová zakončení v jazyku je po nějaké době učení dokážou převédět na jednoduchý vizuální signál. Teď jdou vědci ještě dál. Úspěšně se kupříkladu pokusili vyvinout bezdrátové zařízení, které je schopno dlouhodobě komunikovat mezi mozkem a počítačem. Na začátku března 2013 existenci takového zařízení zveřejnili výzkumníci z Brown University. Zařízení měla po dobu 13 měsíců implantována prasata a opice. Další v řadě bude podle výzkumníků člověk.


Přihlaste se na projekci filmu "Revoluce kmenových buněk", kterou Meteor pořádá 20.5. 2013 v 18:00 v Českých Budějovicích, Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni a Praze. Rezervace míst ZDARMA zde.

Robotický komár

Každé technické zařízení, byť sebedokonalejší, bylo kdysi neuskutečnitelným snem. Cesta k tomu, že je dnes můžete užívat vedla přes prototypy, které měly "své mouchy". Ačkoliv je má i tento robotický komár (moucha, včela), cesta k superlehkému robotovi, inspirovaného v hmyzím světě, zdá se už nebude tak dlouho trvat. V následujícím videu uvidíte, jak vypadá zařízení, které váží pouhých 80 miligramů a vědcům z Harvardovy univerzity se jím podařilo odstranit dětské nemoci podobných strojků tím, že umožnili nezávislé ovládání každého křídla.

Čtěte také

Běžící kameny

Před dvěma lety (5. a 12. února 2011) jsme v Meteoru vysílali vyprávění geologa Günthera Kletetschky o tom, jak asi vznikají tajemné čáry za takzvanými závodícími kameny v americkém Údolí smrti. Dnes si můžete přečíst odborný článek v čaopisu Geomorphology, který detailně popisuje, jak k jevu, který už téměř sto let nedá spát mnoha badatelům na světě, pravděpodobně vzniká.

Živá zahrada

Babočka admirál, Dub nad Moravou, 10.10.2010.

Pokud se chcete přihlásit se svou zahradou či balkónem do projektu Českého svazu ochránců přírody "Živá zahrada" a chcete stihnout jarní kolo pozorování druhové pestrosti, máte nejvyšší čas. Pro školní zahrady začíná akce 20. května a končí 24. května. Pro soukromé zahrady je pozorování vymezeno daty 24. a 26. května letošního roku. Více informací najdete v níže přiložených odkazech.

Pokud vás zajímají motýli, vyražte v pěkných dnech na jih Moravy. Právě k nám z jihu přiletěla babočka admirál (Vanessa atalanta Linné, 1758), jeden z našich nejkrásnějších denních motýlů.

Strnada za fotoaparát

Máte mobilní telefon a chuť pomoci české vědě a soutěžit při tom o dogitální fotoaparát a dalších 24 cen? Čtěte náš článek o strnadech.

Mezinárodní den fascinace rostlinami

Dne 18. května proběhne druhý ročník mezinárodního Dne fascinace rostlinami. Cílem projektu je seznámit vás s pozoruhodným světem rostlin a s prací vědců, kteří ho zkoumají. K této iniciativě se přihlásili také čeští odborníci. Od 13. do 31. května proto uspořádají řadu populárně-vědeckých akcí pro dospělé i děti. Zájemci se mohou vydat například do botanických zahrad, do biologických laboratoří nebo na exkurze do přírody. Kompletní program si můžete stáhnout do počítače z přílohy vedle tohoto odstavce, nebo jej najdete na stránkách projektu.

autor: Marek Janáč
Spustit audio