„Období s Žitem 44 bylo šílený. Ale skvělý a nejlepší,“ říká manželka Daniela Landy Mirjam. Chystá film

24. únor 2020

„Na můj osobní pohled se neptejte,“ bránila se nejdřív Mirjam Landa nejdřív. Nakonec ale na otázku, jaké to pro ni jako manželku bylo, v Odpoledni s Dvojkou odpověděla.

„Dan se v roce 2011 a 2012 vlastně zbláznil. Udělal věci, který by v životě sám jako Daniel Landa neudělal. Proto si našel kámoše Žita, který mu všechno dovolil. Mohl si dělat, co chtěl, a Daniel Landa za to nikdy nebyl potrestán. To je aspoň obecný pohled. Na můj osobní se ale neptejte,“ směje se záhadně Mirjam Landa.

Je otázka, jestli se mu to stalo

Logo

O tomhle období svého manžela chystá film. „Napsala jsem scénář na základě Danovy žádosti. Samozřejmě jsem nemohla začít hned tím obdobím. Je totiž otázka, jestli se mu to stalo nebo to udělal, jestli byl pasivní nebo aktivní,“ přiznává v Odpoledni s Dvojkou.

„Myslím, že je to hodně pikantní film. Vyloženě se na to i sama těšim. Bude to autobiografické, ale nebude to úplně stoprocentně dokumentární. Bude tam i trošku fikce, aby to bylo stravitelnější a víc uvěřitelný. Život píše nádherné příběhy, ale občas chtějí trošku poopravit. Ale ne zas tak moc.“

Jaké to bylo pro ni jako manželku?

„Bylo to přesně takhle šílený. Ale z dnešního úhlu pohledu to bylo skvělý a nejlepší období, který bych v žádném případě nechtěla nemít. Ony ty nejtěžší období jsou nakonec senzační. Já jsem nedávno říkala: Jestli to všechno, co se stalo a co bylo, je ta daň za to, co je teď, tak v pohodě.“

Kdy bude premiéra? Co teď Daniela Landu čeká? Co je tak zvláštního na muzikálu Krysař?

autoři: Iva Bendová , rota

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.