O radosti z jídla i ze života: Vitamin D. Jaká je jeho funkce a ze kterých potravin ho získáváme?
Kterým skupinám nejvíc hrozí deficit vitaminu D? Co mají dělat ženy v menopauze, které mají vyšší riziko osteoporózy? Má vliv na prevenci rakoviny? Můžeme to s vitaminem D přehnat? Má větší vliv u mužů, nebo u žen? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Související
-
O radosti z jídla i ze života: Vitamín C. Proč je v v jídelníčku důležitý a kde ho najdeme?
Komu hrozí nedstatek vitamínu C? Ničí se třeba varem nebo jinou úpravou potravin? Můžeme se jím předávkovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Saláty a zálivky. Na co si dát pozor u těch kupovaných?
Může salát sloužit jako zdravá a vyvážená večeře? Jaké jsou nejčastější chyby? Je třeba dát si k salátu pečivo? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Sušení. Je sušené ovoce vhodné pro děti? Jak správně na sušení masa?
Jaké potraviny nejčastěji sušíme a proč? Co se s nimi děje? Neztrácejí se při sušení některé živiny? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.