Novinář Jiří Hošek: Zahraniční média komentují dění v Česku. Poselství voleb se jim ale zachytit nepodařilo

14. říjen 2021

Překotné dění kolem voleb a sestavování vlády, komplikované zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana, sledují i zahraniční média. V jakém duchu o vnitropolitickém dění v Česku informují? 

Mám pocit, že drtivá většina textů poselství voleb a jejich výsledek úplně nezachytila. Nezkazily výsledky, nezkazily jména. Ale o některých věcech informovaly zkratkovitě, domnívá se novinář Jiří Hošek.

Vypíchl bych text, který si podle mě přečetlo hodně vlivných lidí na New York Times. Článek predikuje, že vlna populismu ve střední a východní Evropě je na ústupu. To je ale něco, s čím naprosto nesouhlasím.

Ústup populismu?

Podle novináře Jiřího Hoška totiž nelze srovnávat Českou republiku s Polskem a Maďarskem, protože každá země píše svůj velmi specifický příběh. A i výsledek voleb je na zamyšlenou.“

Čtěte také

Dopadlo to velmi šťastně díky pětiprocentní hranici pro vstup do Parlamentu. Kdyby se to ale bývalo hnulo o setinky procent, byl by výsledek jiný. A pokud se podíváme na výsledek stran, které můžeme označit za populistické, tam bych o ústupu populismu nemluvil vůbec, oponuje host Dvojky.

Britský deník The Guardian si kromě výsledků voleb všímá i zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Podle autora článku teď hrozí Česku nejistota a mocenské vakuum. Tento komentář je namístě,“ míní Hošek.

Víme, že role prezidenta je v povolebním dění velmi důležitá. A víme, že jmenování premiéra stojí hodně na jeho výkladu. Vzhledem k předvolební intenzivní komunikaci mezi Hradem a Andrejem Babišem to vše k jeho jmenování premiérem směřovalo. A je možné, že to u něj i skončí, byť hlavní zprávou voleb je jednoznačná parlamentní většina obou koalic.

Trefili to přesně

Nejpřesněji o českém volebním i povolebním dění informují naši nejbližší sousedé. Byl tady tým polských novinářů a i informování na Slovensku je díky výborné znalosti reálií, osobností a stran velmi přesné. Poselství voleb podle mého názoru trefili velmi přesně.

Pokud by vznikla vláda koalic SPOLU a Pirátů a Starostů, dá se očekávat nějaká změna české politiky vůči sousedům? Hodně bude záležet na personálním obsazení ve vládě. Strašně zvědavý třeba budu, jak dopadne krize kolem dolu Turów, což je velká zatěžkávací zkouška česko-polských vztahů, uzavírá Jiří Hošek.

Další témata rozhovoru: výklad obsahu nedělní schůzky premiéra a prezidenta; příčina nepřesnosti předvolebních průzkumů; paralela mezi českou a britskou vládou a jejich činy v době covidové krize.

autoři: Jan Burda , Jiří Hošek , opa
Spustit audio

Související