Jiří Hošek: Babiš pohledem zahraničí? V západní Evropě by už nemohl pokračovat ve funkci

25. červen 2019

Nedělní demonstrace na pražské Letné proti vládě Andreje Babiše zaujala i zahraničí. Do Prahy byli posláni elitní zpravodajové. Rozumí venku tomu, co se tady děje?

O nespokojenosti části obyvatel s vládou premiéra Andreje Babiše s ANO vysílaly zahraniční televize a psaly největší světové agentury. „Zájem zahraničních médií se dostal do nové fáze,“ připouští v pořadu Jak to vidí na Dvojce Jiří Hošek, šéfkomentátor televize Seznam.cz.

Zahraničí informuje do hloubky

„Do Prahy byli posláni opravdu elitní zpravodajové. Nebylo to už jenom zpravodajství přebírané z agentur. A ty materiály jdou mnohem víc do hloubky a je v nich detailně popsáno trestní stíhání Andreje Babiše nebo problém s údajným střetem zájmům, na který upozornili auditoři Evropské komise.“

Česká republika je pořád v takové šedé zóně. Je považována za relativně normální. Lidé, kteří se zajímají o veřejné dění, tak nějak tuší, že ještě nejsme úplně na té polské nebo maďarské cestě.
Jiří Hošek

„Česká republika coby členská země EU není zaškatulkována úplně v nejlichotivějším světle. V posledních letech patřila spíš ke zlobivým dětem. Byla spíš zemí, která neukazovala moc velkou solidaritu, ať už se jednalo o migrační krizi nebo i další témata,“ připomíná Hošek.

„Ale teď se v zahraničí ptají: jak může takhle velký oligarcha, druhý nejbohatší muž ČR, který byl ministrem financí a teď je premiérem, nadále zastávat svoji funkci. Podle západoevropských standardů politické kultury by takový politik už nemohl dál pokračovat ve funkci.“

Český soft-orbánismus

Logo

„A zaznívá taky nepochopení, proč mnohem větší tlak nevyvíjí vlastní strana premiéra Babiše. To ale vychází z nepochopení toho, jak hnutí ANO funguje. Aplikují se na to nějaké britsko-francouzsko-německé standardy, a to nevychází z české reality,“ vysvětluje Hošek.

„Slavný britský politolog a historik Timothy Garton Ash, který tady ve východní Evropě prožil revoluční roky 1988–1989, nazývá náš model soft-orbánismem, měkkým orbánismem. Zdůrazňuje to, že my opravdu ještě nejsme v situaci, jako je Maďarsko, ale zároveň se velmi záhy můžeme v podobné situaci octnout.“

Další témata rozhovoru: kdo se stane novým premiérem Británie; demonstrace na Letné pohledem zahraničních médií; volby v Turecku; vyšetřování podezřelého mistrovství světa ve fotbalu v Kataru.

autoři: Věra Štechrová , Jiří Hošek , rota
Spustit audio

Související