Noční nájezdy na ledničku signalizují závislost, říká lékařka Kateřina Cajthamlová

29. květen 2018

Noční cesty do ledničky, neodolatelná chuť na čokoládu nebo brambůrky, litry kávy každý den. Pak jste závislí, říká lékařka Kateřina Cajthamlová.

„Každý z nás je potenciálně na něčem závislý. Záleží na něm, jestli najde tu svoji drogu a jestli jí podlehne. Mohou to být vztahy, léky, alkohol. Závislí můžeme být i na informacích nebo mobilních technologiích,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

„Je třeba hledat příčinu,“ doporučuje Cajthamlová. „Pokud trenér nasadí dietu, která obsahuje nízké procento příloh, mozek si o glukózu řekne. Kdyby si paní Andrea osladila kávu, nespotřebuje tolik tuků. Měla by si dopřát přílohy, pak bude mít nižší chuť na sladké.“

Čokoládové pralinky

Stres a potraviny

Lidé adrenalinového typu (sportovcii) mají vyšší hladinu hormonu, který vylučují nadledviny. Ty ve stresové situaci zvýší rychlost konzumace potravy. Člověk méně kouše a dostává do sebe tučnou stravu – brambůrky, uzeniny, šunku. Nevýhodou je také vyšší chuť na alkohol.

V situaci, kdy pociťujeme úzkost, osamělost, pocit vyloučení, vztahové krize, vylučuje kůra nadledvin hormon kortizol. To je ten stažený žaludek, studené končetiny. Tehdy se aktivuje myšlení, jak z té situace ven.

Na trávení není čas. Člověk nejí třeba nic, a pak potřebuje hodně cukru, aby se uklidnil. Zvyšuje tak odolnost tkání na působení inzulinu. Může to zvyšovat i potenciál vzniku cukrovky druhého typu.

Zdravá strava a nezdravá strava

Ketodieta? Té se směju

Módní se v poslední době stala ketonová dieta. „Je to strava, ve které dominují bílkoviny. Jsou vyloučeny polysacharidy, škroby i rychlé cukry. Já se tomu směju, protože diety jsou veliký byznys,“ říká Cajthamlová.

„Mozek se dostane do stavu změněného vědomí. Část lidí to ještě podpoří cvičením, může přijít až anorexie. Lepší je případ, kdy člověk nemá rád ten změněný stav vědomí. Hladina serotoninu klesne, on dietu vysadí a přibere velmi rychle.“

„Výhoda u chronických dietářů je, že pokud poklesne hormon serotonin, člověk se dostane do takové subdeprese. To ho při dietě demotivuje, a on se na škodlivý dietní režim vykašle,“ dodavá Kateřina Cajthamlová.

autor: zk
Spustit audio