Než nazujete lyže, nepodceňte teoretickou přípravu. Na co se zaměřit před nákupem skipasu?

9. únor 2020

Každý skiareál si může stanovit vlastní přepravní pravidla. Důkladně se proto s nimi před nákupem skipasu seznamte, radí Jana Urbancová z právní poradny dTestu

Z právního hlediska se vstupem do placeného prostoru na základě platného skipasu stáváte cestujícím a uzavíráte s provozovatelem vleku nebo lanovky přepravní smlouvu. Tím oběma stranám vznikají jak práva, tak povinnosti.

Na co se při nákupu skipasu zaměřit?

  • Skipasy jsou buď jednorázové, nebo časové (permanentky), které je možné použít opakovaně.
  • Jsou obvykle nepřenositelné, může je tedy využívat pouze jeden konkrétní člověk.
  • Při nevyčerpání skipasu nemusíte mít nárok na vrácení peněz.
  • Vystavení duplikátu například při ztrátě může být zpoplatněno nebo nemusí být možné vůbec.
  • Zjistěte si, jaké jsou podmínky přepravce, pokud jde o povinné vybavení cestujících.

Rady (nejen) pro rodiče

„Většina časových skipasů je nepřenosná,“ upozorňuje Urbancová. Například rodičům, kteří se chtějí střídat na svahu u jednoho dítěte, proto doporučuje využít možnost nákupu takzvaných rodičovských jízdenek, které dnes skiareály nabízejí.

Na lyžích – lyžování – vlek – na vleku

A rodičů se týká i její další doporučení: „Každý skiareál má možnost stanovit si věkovou hranici pro poskytnutí slevy na jízdném. Někde lyžují třeba děti do osmi let zdarma anebo jen za symbolický poplatek, jinde jenom do šesti. A podobná hranice bývá nastavená také u juniorů.“

Není sleva jako sleva

Věk dítěte nebo dospívajícího samozřejmě musí kupující doložit platným dokumentem. V případě takzvaných rodinných skipasů někdy provozovatel požaduje prokázání toho rodinného vztahu, což už bývá složitější.

„Proto doporučuji se vždycky podívat, co skiareál přesně nabízí, a zjistit, jestli třeba není výhodnější si dojet vedle, kde jsou podmínky pro tu konkrétní rodinu nebo skupinu výhodnější,“ radí Jana Urbancová.

Zákaz vstupu bez helmy

Sjezdovka je dlouhá přibližně 350 metrů s převýšením 60 metrů

Seznámením s přepravními podmínkami můžete předejít i jinému typu komplikací. V některých lyžařských střediscích vás totiž nepustí na vlek bez helmy.

„Na Slovensku a v Itálii je povinnost mít helmu stanovena pro lyžaře do 15 let a v případě, že ji nemají, jde o spáchání přestupku, za nějž můžete zaplatit pokutu, nebo hrozí, že vám zablokují skipas,“ varuje právnička.

I na sjezdovce platí pravidla

Každý lyžař by měl znát základní příkazové, zákazové a informativní značky, které stanovují například povinný směr jízdy, radí, jak nastupovat na lanovku, jak se řadit na sjezdovce nebo na co si dát pozor.

Hlavní pravidla platná pro každého lyžaře shrnula Mezinárodní lyžařská federace (FIS) do jednoduchého desatera. Jsou závazná u nás i v zahraničí a v případě úrazu nebo kolize k nim soudy přihlížejí.

10 pravidel FIS
Spustit audio

Související