Nestlé: Firma, která svými výrobky zachraňovala kojence i vojáky
Firma Nestlé dnes patří k největším výrobcům potravin a nápojů na světě. Pod svými křídly sdružuje více než 2000 značek, od globálních až po ty místní. Nebylo tomu ale tak vždycky. Na počátku bylo mléko a na životě ohrožení kojenci. Trvanlivé kondenzované mléko Nestlé si ale oblíbila i armáda.
Příběh značky Nestlé se začal psát v 60. letech 19. století. Tehdy si američtí bratři Charles a George Pageovi založili společnost Anglo-Swiss Condensed Milk Company a ve švýcarském městě Cham nedaleko Luzernu otevřeli první závod na výrobu kondenzovaného mléka v Evropě.
Naše originální kondenzované švýcarské mléko je to nejlepší. Všechny ostatní jsou horší kvality!
dobová reklama bratrů Pageových
Odkoukáno v Americe
Na proces výroby slazeného kondenzovaného mléka přišel kolem roku 1850 americký zeměměřič, vydavatel novin a vynálezce Gail Borden. Během americké občanské války byla po tomto trvanlivém produktu obrovská poptávka doma i na bojišti, a tak si Borden založil továrny v Connecticutu a později také v New Yorku a Illinois.
Právě v té době se s kondenzovaným mlékem poprvé setkali i bratři Pageové. Ihned je napadlo zkusit podobný produkt i v Evropě. A měli úspěch.
Po Bordenově vzoru mléko napřed zahřívali, aby se částečně odpařila voda, pak přidali cukr jako konzervační látku. A tak roku 1866 začala být evropská města zásobována výrobky značky Milkmaid coby bezpečnou a dlouhodobě skladovatelnou alternativou čerstvého mléka.
Kojenec zákazníkem
Ovšem hned v následujícím roce ve švýcarském městě Vevey uvádí Henri Nestlé na trh svou Farine Lactée – mléčnou moučku. Ta neměla sloužit mužům, kteří se bijí hlava nehlava v občanské válce, jako tomu bylo za velkou louží, ale byla určena kojencům, pro něž jejich matky neměly dostatek mléka.
Kojenecká výživa v té době sice už existovala, její výroba byla ale komplikovaná, časově náročná a dětem příliš nechutnala. Henri tedy využil svých lékárnických znalostí a zjistil, že nejlepší je kombinace mouky, cukru a kravského mléka. Zásadní ale bylo odstranit z mouky škrob, aby byla pro děti lépe stravitelná.
První pokusy dělal tak, že napekl moučné sušenky, pak je drtil, míchal s mlékem a hmotu následně opět sušil. Tak vznikla první kojenecká moučka. Netrvalo dlouho a zprávy o dětské výživě se rozletěly do světa. První mléčná moučka šla do prodeje v roce 1867.
Jak a kdy firma Nestlé expandovala do světa? Kdy došlo ke spojení firmy Nestlé se společností bratrů Pageových? Kdy se výrobky Nestlé poprvé objevily v Československu? Co všechno firma vyrábí dnes?
Související
-
Nescafé: Rozpustná káva od Ženevského jezera vznikla díky zoufalé Brazílii
Ročně se na světě vypije 400 mld. šálků kávy. Prvenství drží Finové, kteří preferují zrnkovou kávu. Ostatní skandinávské země stejně jako Češi mají rádi kávu instantní.
-
Amylon: Největší škrobárenský podnik myslel i na ty nejmenší. Vyráběl pro ně pudingy a mejdlíčka
Do vínku mu bylo dáno silné sociální cítění, proto se z něj stal lékař. Když však škrobárenskému podniku jeho tchána hrozil zánik, svlékl bílý plášť a stal se továrníkem.
-
Haribo: Želatinové bonbony, které vznikly z dětské radosti
Stačil pytel cukru, kamna, kotlík a váleček. A jedna dětská vzpomínka a chuť pustit se do práce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.