Nestlé: Firma, která svými výrobky zachraňovala kojence i vojáky
Firma Nestlé dnes patří k největším výrobcům potravin a nápojů na světě. Pod svými křídly sdružuje více než 2000 značek, od globálních až po ty místní. Nebylo tomu ale tak vždycky. Na počátku bylo mléko a na životě ohrožení kojenci. Trvanlivé kondenzované mléko Nestlé si ale oblíbila i armáda.
Příběh značky Nestlé se začal psát v 60. letech 19. století. Tehdy si američtí bratři Charles a George Pageovi založili společnost Anglo-Swiss Condensed Milk Company a ve švýcarském městě Cham nedaleko Luzernu otevřeli první závod na výrobu kondenzovaného mléka v Evropě.
Naše originální kondenzované švýcarské mléko je to nejlepší. Všechny ostatní jsou horší kvality!
dobová reklama bratrů Pageových
Odkoukáno v Americe
Na proces výroby slazeného kondenzovaného mléka přišel kolem roku 1850 americký zeměměřič, vydavatel novin a vynálezce Gail Borden. Během americké občanské války byla po tomto trvanlivém produktu obrovská poptávka doma i na bojišti, a tak si Borden založil továrny v Connecticutu a později také v New Yorku a Illinois.
Právě v té době se s kondenzovaným mlékem poprvé setkali i bratři Pageové. Ihned je napadlo zkusit podobný produkt i v Evropě. A měli úspěch.
Po Bordenově vzoru mléko napřed zahřívali, aby se částečně odpařila voda, pak přidali cukr jako konzervační látku. A tak roku 1866 začala být evropská města zásobována výrobky značky Milkmaid coby bezpečnou a dlouhodobě skladovatelnou alternativou čerstvého mléka.
Kojenec zákazníkem
Ovšem hned v následujícím roce ve švýcarském městě Vevey uvádí Henri Nestlé na trh svou Farine Lactée – mléčnou moučku. Ta neměla sloužit mužům, kteří se bijí hlava nehlava v občanské válce, jako tomu bylo za velkou louží, ale byla určena kojencům, pro něž jejich matky neměly dostatek mléka.
Kojenecká výživa v té době sice už existovala, její výroba byla ale komplikovaná, časově náročná a dětem příliš nechutnala. Henri tedy využil svých lékárnických znalostí a zjistil, že nejlepší je kombinace mouky, cukru a kravského mléka. Zásadní ale bylo odstranit z mouky škrob, aby byla pro děti lépe stravitelná.
První pokusy dělal tak, že napekl moučné sušenky, pak je drtil, míchal s mlékem a hmotu následně opět sušil. Tak vznikla první kojenecká moučka. Netrvalo dlouho a zprávy o dětské výživě se rozletěly do světa. První mléčná moučka šla do prodeje v roce 1867.
Jak a kdy firma Nestlé expandovala do světa? Kdy došlo ke spojení firmy Nestlé se společností bratrů Pageových? Kdy se výrobky Nestlé poprvé objevily v Československu? Co všechno firma vyrábí dnes?
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.